Покупець повинен знати правду: Президент підписав закон про порядок маркування харчових продуктів

Президент України Петро Порошенко підписав закон «Про інформацію для споживачів про харчові продукти» (№ 8450).

Закон встановлює загальні принципи надання та вимоги до інформації про харчові продукти, що надається споживачам, зокрема щодо маркування харчових продуктів, а також обов’язки операторів ринку харчових продуктів з доведення цієї інформації до інших операторів ринку харчових продуктів та до споживачів, передають Патріоти України з посиланням на Громадське.

Закон передбачає:

  • збільшення шрифту для надання обов’язкової інформації про продукт;
  • надання детальної інформації про інгредієнти та алергени;
  • інформування споживачів про наявність домішок та ароматизаторів;
  • вказувати на упаковці інформації про термічну обробку;
  • вказувати обов’язкову інформацію про використання рафінованої олії або жирів рослинного походження, зокрема пальмової олії та ін.

Таким чином, закон має змусити виробників вказувати вичерпний та чесний склад харчових продуктів.

Порушення вимог законодавства шляхом надання неточної, недостовірної інформації про продукт, зміна оператором ринку інформації про продукт, що супроводжує його, передбачає накладення штрафу на юросіб у розмірі 15 мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців – у розмірі 10 мінімальних заробітних плат.

Пропозиція до реалізації або реалізація харчових продуктів чи кормів, маркування яких не відповідає законодавству, якщо це не створює загрози для життя, здоров’я людини або тварини, передбачає накладення штрафу на юросіб у розмірі п’яти мінімальних заробітних плат, на фізосіб-підприємців — у розмірі трьох мінімальних заробітних плат.

Ненадання інформації споживачеві та введення в оману щодо речовин і харчових продуктів, що викликають алергічні реакції або непереносимість, передбачає накладення штрафу на юридичних осіб у розмірі 30 мінімальних заробітних плат, на фізичних осіб-підприємців — у розмірі 20 мінімальних заробітних плат.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...