Політолог назвав питання щодо Донбасу, по яких здатні домовитись Київ і Москва

Між США і Росією нова хвиля ворожнечі. Але переговорний процес продовжиться. Хоча навряд чи буде узгоджене рішення щодо миротворчої місії на Донбасі.

Про це сайту "24" повідомив голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко, передають Патріоти України.

За словами експерта, позиції України і Росії щодо місії ООН принципово протилежні. Ключовим моментом розбіжностей залишається контроль над кордоном і функції місії. До речі, зазначає Фесенко, американські високопоставлені військові вважають, що місія ООН може допомогти у врегулюванні конфлікту тільки, якщо буде повноцінною.

"Не можна повторювати помилок боснійської місії. Спостережні або охоронні місії ООН, на яких так наполягає Росія, вже були, але толку від них жодного. Конфлікт така місія не врегулює. Тільки узаконить збереження контролю Росії над "Д/ЛНР", – зауважує Володимир Фесенко.

На його думку, поки не видно серйозного просування до компромісу в питанні миротворців. До того ж, між США і Росією нова хвиля ворожнечі. Це і санкції, і проблеми двосторонніх відносин, рішення Міжнародного олімпійського комітету про відсторонення РФ від Олімпіади-2018.

"До президентських виборів у Росії навряд чи Путін піде на поступки. Подарунків він, звичайно, робити не буде. Хоча при цьому Путін хоче виступати на цих виборах у ролі миротворця, а не войовничого лідера", – говорить Фесенко.

Тому, вважає політолог, переговори, в тому числі щодо миротворців, продовжаться і в Нормандському форматі, і в Мінську. І зустріч спецпредставника США Волкера і помічника Путіна Суркова відбудеться. Але прориву не буде. Зокрема, на думку Фесенка, Волкер із Сурковим домовлятимуться про обмін заручниками, і тут є шанс. А також про вирішення приватних питань. Наприклад, розмінування. Та, наголошує експерт, є дуже серйозні питання, по яких треба домовлятися.

"Існують міни уповільненої дії, які можуть вибухнути і принести проблеми всім сторонам: Україні, Росії і, найголовніше, Донбасу. Перш за все, високий ризик екологічної катастрофи. Йде затоплення шахт, що загрожує негативними екологічними наслідками. Але вирішення глобальної проблеми – повного політичного врегулювання конфлікту – тут нічого не зміниться", – наголосив Володимир Фесенко.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...

Хіти тижня. День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети

субота, 16 вересень 2023, 6:41

17 вересня за новоюліанським календарем (до 1923 року - 30 вересня) українці святкують день ангела Віри, Любові, Надії і Софії. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в церкву, і попросити у ікони трьох великомучениць здоров'я...