"Політична кухня": Чим відрізняється український середній клас від європейського (відео)

Нещодавно усі дізналися, що генеральний прокурор Юрій Луценко з родиною з’їздив у відпустку на Сейшельські острови, витративши 52 тисяч євро. Генпрокурор пояснив, що це був відпочинок, який може дозволити собі середній клас.

На думку генпрокурора, українці можуть собі це дозволити

Але чомусь така заява генпрокурора у середнього класу не знайшла великої підтримки. Принаймні у соцмережах, - йдеться в матеріалі Христини Бердинських на 24 Каналі, передають Патріоти України.

"Мені вона теж здалась дивною. Поясню чому. Наведу кілька прикладів. У 2012 році я їздила в польське місто Гданськ і в регіональному відділенні редакції "Газета Виборча" спілкувалась з одним журналістом.

Цей журналіст – Міхал Туск, син Дональда Туска, який на той момент був чинним прем’єр-міністром і найвпливовішим чиновником країни. Робоче місце сина прем’єра нічим не відрізнялося від українських редакцій. Стіл і комп’ютер у загальній кімнаті. Туск писав статті переважно про транспорт.

Міхал Туск

Я пройшлась з журналістом вулицями міста і ніхто на нього не звертав уваги. Думаю тому, що люди не здогадувались, що це син прем’єр-міністра. А якби й здогадувались, їм було б усе одно. Та дуже скоро про сина Туска дізналася уся країна. Він перейшов на іншу роботу, консультувати авіакомпанію OLT Express, допомагати їй з піаром і розробкою маршрутів.

Авіакомпанія дуже скоро збанкрутіла, оскільки була частиною фінансової піраміди. Але з сином прем’єр-міністра це не пов’язано. Його катастрофічна помилка полягала у тому, що він обрав дуже погане місце роботи, за що і постраждав. Потрапив на обкладинки усіх тижневиків і досі ходить на допити.

В Україні у той час прем’єр-міністром був Микола Азаров. Його син мешкав у Відні й балотувався на виборах у бідному Слов’янську. На місці сина Туска, він би просто купив авіакомпанію, а не пішов туди працювати піарником.

Олексій Азаров

Також я спілкувалася з донькою Олександра Квасьневського, колишнього президента Польщі. Її також звуть Олександра. На той момент вона працювала ведучою на радіо і телебаченні.

Олександра Квасьневська стала дуже популярною після участі в телешоу "Танці з зірками". Звісно, її б не покликали у шоу, якби не прізвище батька. І саме участь у "Танцях" дала старт її телевізійній кар’єрі.

Олександра Квасневська

Але в Україні заведено робити інакше. В Україні батько би просто купив їй телеканал чи окреме шоу. Або ж запросив у партійний список блоку імені тата.

Донька тодішнього спікера сейма Єви Копач також жила у Гданську. Вона працювала звичайним лікарем у місцевому пологовому будинку не для реклами чи просування мами.

Катерина Копач

Просто не має нічого особливого у тому, щоб пройти шлях найманого працівника чи маленького підприємця перед тим, як піти далі. Це і є суспільство середнього класу. У Польщі його частка складає біля 50%.

В Україні мама, йдучи у політику, переписала б свій бізнес на доньку чи сина, завдяки чому діти стали б успішними бізнесменами. Так відбулося, із сином Луценка, якому усього-на-всього треба було прийняти подарунок у вигляді кількох фірм від мами. І в цьому для України теж не має нічого особливого.

Хочу згадати і інший приклад. У 2013 році міністр транспорту Польщі Славомір Новак вимушений був піти у відставку після того, як журналісти виявили, що він не задекларував дорогий годинник. Також журналісти з’ясували, що він зустрічався і проводив перемовини із якимись бізнесменами.

Жодної корупції у діях Новака не виявили. Але його політичній кар’єрі прийшов кінець. Репутацію Новака не врятували навіть суди. Єдине, що залишалось екс-міністру – працювати у бізнесі чи прийняти пропозицію від України, приїхавши сюди ремонтувати дороги. Що він і зробив.

Славомір Новак

Я не ідеалізую польських політиків. Те, що відбувається зараз у Польщі, взагалі викликає величезне занепокоєння. Тільки середній клас там чомусь навіть у часи дивних політичних рішень не зменшується. Він міцний.

В Україні ж політики по-справжньому ніколи не боролися за те, щоб середній клас складав не 10%, а хоча б 30% чи 50%. Малий бізнес і середній клас сам навчився вирішувати свої проблеми, не покладаючись на державу і політиків, які на кожних виборах змагаються за голоси бідних людей. І такий стан речей, на жаль, вигідний багатьом українським політикам.

Держава мало робить для того, щоб середній клас захотів піти на виборчі дільниці. Бо він і сам якось виживає у цьому малосприятливому бізнес-кліматі, заробляє гроші, стикається з судами і рейдерством, ще і їздить закордон на відпочинок. І не заздрить чужим Сейшелам і Мальдівам.

Сподіваюсь, що представників середнього класу із рівнем доходів як у нинішнього генпрокурора, в Україні з кожним роком буде дедалі більше. Люди відкриватимуть власний бізнес і він стане успішним і без впливових родичів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...