"Політичні Буратіни": Хто з кандидатів у президенти частіше за інших говорить неправду

Журналісти спільно з VoxCheck оцінили, хто з ключових кандидатів у президенти частіше за інших говорить неправду, та проранжували їх за цим показником.

Лідерами рейтингу ошуканців і маніпуляторів стали Юлія Тимошенко, Олег Ляшко та Юрій Бойко, передають Патріоти України з посиланням на НВ.

Рейтинг політичних ошуканців став плодом року роботи аналітиків VoxCheck. Протягом усього 2018-го вони збирали всиловлювання з публічних виступів кандидатів у президенти, які можна було оцінити за параметрами правда - брехня, і перевіряли їх. Єдина вимога до цитат у VoxCheck - щоб в них містилися якісь факти або дані.

За оцінками VoxCheck, зробленим спеціально для НВ, лідер Батьківщини Юлія Тимошенко виявилася політиком, який частіше за інших топових кандидатів у президенти в своїх публічних виступах говорить неправду. Трохи більше третини її висловлювань - це обман слухачів, ще третина - маніпуляція фактами, і лише решта - правда. Іншими словами, відома порада ділити на три стосовно Тимошенко підходить ідеально.

Трохи відстали від Леді Ю за часткою неправди в публічних висловлюваннях лідер Радикальної партії Олег Ляшко та колишній "оппоблоковець" Юрій Бойко. Вони посіли друге і третє місця в рейтингу брехунів, складеному VoxCheck: радикал обманював слухачів у 30% випадків, а вигнаний з Оппоблоку соратник скандального бізнесмена Дмитра Фірташа - у 23%.

За рік команда проекту VoxCheck перевірила майже 1,2 тис. висловлювань. Причому якщо в першій половині 2018 року експерти оцінювали всі доступні виступи кандидатів, то з другого півріччя (ближче до виборів) стали віддавати перевагу усним висловлюванням, - саме такі виступи в більшій мірі показують, наскільки політики орієнтуються в тому, про що говорять.

У підсумковий список VoxCheck - окрім Тимошенко, Ляшка і Бойка - потрапили ще троє політиків: чинний голова держави Петро Порошенко, лідер Громадянської позиції Анатолій Гриценко і перша особа партії Самопоміч Андрій Садовий, мер Львова. Тобто в рейтингу опинилися всі ті кандидати в президенти, які мають найбільшу підтримку електорату.

У список мав би потрапити і найрейтинговіший на сьогодні кандидат - шоумен Володимир Зеленський. Але протягом усього того часу, поки команда VoxCheck відстежувала його виступи, засновник Кварталу сказав занадто мало конкретних речей, які можна перевірити, - подібних цитат у нього виявилося лмше п'ять. Тому до підсумкового списку він не потрапив.

Серед учасників рейтингу рідше за інших топ-кандидатів дозволяли собі говорити відверту брехню Садовий і Гриценко - частка подібних висловлювань у кожного з них коливається в межах 11-15%.

А в середині списку опинився чинний президент: Порошенко озвучував неправдиві тези в 16,5% своїх промов. Але й чисту правду він говорив приблизно в половині випадків.

Перша в усьому

Якби існував титул "головний маніпулятор України", лідер Батьківщини отримала б його по заслугах.

Наприкінці 2017-го, коли VoxCheck та НВ вперше випустили рейтинг політичних брехунів, Тимошенко опинилася на першому місці за часткою неправдивих висловлювань. Минуло більше року, і Леді Ю повторила свій успіх.

Єдина відмінність - частка правди в її словах збільшилася з 9% (так було в 2017-му) до вже майже 33%.

Цитатою року від Тимошенко можна вважати її передвиборчу обіцянку знизити ціни на газ для населення вдвічі. Багато експертів стверджують, що провернути подібну операцію, що не втративши фінансової допомоги з боку МВФ і не перетворивши НАК Нафтогаз України з найбільшого платника податків у хронічно збиткове підприємство (яким НАК був довгі роки), неможливо.

Крім того, в минулому році Тимошенко стверджувала, що держборг країни досяг рівня 82% ВВП, але це дані 2016- го, а в 2018-му показник знизився майже до 60%.

Ще Леді Ю бралася порівнювати українські та європейські зарплати, але за зразок незмінно брала доходи в найбагатших країнах Євросоюзу. При цьому не згадуючи, що і вартість життя там висока.

А ще весь 2018 рік Тимошенко критикувала голову держави та все, що з ним пов'язано. І теж не завжди утримувалася в рамках істини.

Вили в пуху

Олег Ляшко, №2 в рейтингу VoxCheck, любить демонструвати себе в оточенні корів, вил та інших атрибутів українського села.

Спектр тем, про які любить говорити Ляшко, надзвичайно широкий: від фінансування лікування онкохворих до смертності українців у ДТП. Можливо, саме з цієї причини майже третину його публічних виступів містить відверту брехню - бути експертом відразу в усьому не можна.

Наприклад, Ляшко заявляв, що онкохворі фінансуються з бюджету на 6% від необхідного рівня. Хоча реальні цифри інші: на 30% для дорослих і на 63% для дітей.

Опозиціонер по газу

Газові питання неймовірно любить коментувати №3 рейтингу - Юрій Бойко. Воно й зрозуміло: цей політик не просто представляє опозицію, а й сам у минулому був міністром енергетики.

Бажання налякати населення темою газових тарифів зробило Бойко одним з головних брехунів серед топових кандидатів у президенти.

Політик, наприклад, любовно згадує про той період, коли він був міністром, а газ для населення коштував 400-700 грн за 1 тис. кубометрів (на сьогодні - 8 тис. 550 грн).

Але, озвучивши ці дані, колишній регіонал не нагадав слухачам, що подібний рівень цін був приблизно 10 років тому і відтоді все в країні суттєво подорожчало. І що тарифна сітка на газ досить складна і залежить від типу споживача. А 400-700 грн - це найнижчі тарифи з тих, що існували в деякі періоди.

Президент напівправди

Президент Порошенко зайняв четверте місце в рейтингу з 16,5% частки брехні в висловлюваннях і з майже 57% правди.

Типовим прикладом маніпуляцій з боку голови держави може служити його виступ на Національній інвестиційній раді в травні 2018 року. Тоді президент похвалив самого себе і свою команду: "Ми докладаємо постійних зусиль для поліпшення інвестиційного клімату". І на доказ навів таку статистику: мовляв, у 2012-2013 роках Україна посідала 153-є місце в рейтингу Світового банку Doing Business. А в 2017-му опинилася на 76-му. "61 підкорена сходинка означає, що ми точно не стояли на місці", - підсумував голова держави.

Насправді ж Україна займала 152-е (а не 153-є) місце в рейтингу ще в 2011 році. Коли Порошенко очолив країну, в 2014-му, країна вже була на 96-му місці. При цьому рейтинг Doing Business завжди відображає попередній рік. Тобто до 2018 року ривок країни склав не 61 щабель, а лише 20.

Правдиві і веселий

Екс-міністр оборони Гриценко в минулому році часто звертався до питань армії, досить чітко критикуючи окремі проблеми. А якщо десь і маніпулював, то в темі Мінських домовленостей. На думку лідера Громадянської позиції, в них записана повна і безумовна амністія для терористів, чого в цих документах немає.

В результаті частка брехні в словах Гриценко низька - менше 15%.

Ще правдивішим виглядає Андрій Садовий. Львівський мер точно говорив про муніципальні проблеми. А плавав у більш глобальних темах - наприклад, в коментарях з питання енергетичної незалежності країни.

Ще один кандидат, чий рейтинг змусив ставитися до нього максимально серйозно, - Володимир Зеленський. Але він за весь рік розговорився лише одного разу, коли наприкінці минулого року дав тригодинне інтерв'ю Дмитру Гордону.

З нього VoxCheck зумів вибрати п'ять цитат, які можна було б оцінити категоріями правда - брехня. Лише одна з них виявилася правдивою.

Наприклад, Зеленський запропонував попросити озброєння у Канади і Польщі, хоча офіційний Київ уже давно отримує оборонну продукцію з-за кордону та має угоди з кількома країнами про військове співробітництво.

Де шукати правду

Олена Шкарпова, керівник проекту VoxCheck, впевнена, що для українських політиків брехня - це природне середовище їхнього медійного проживання. Її команда з 2016 року оцінює висловлювання можновладців, і весь цей час політики як брехали, так і продовжують це робити.

Відбувається подібне, на думку політолога Володимира Фесенка, з ряду причин.

Вітчизняний електорат, за словами Фесенка, орієнтується не на те, чи сказав політик правду або збрехав, а на власні переваги. Тобто в більшості своїй виборці або вірять політдіячеві - і він стає їхнім улюбленцем, якому дозволено говорити що завгодно, або ж не вірять - і таку людину вони вже не сприймають взагалі.

У подібній ситуації політики не несуть відповідальності за свої слова, адже їхній електорат їм все прощає. Тому-то і передвиборні обіцянки в Україні перетворилися на парад гасел, а рівень брехливості самих кандидатів майже не впливає на рівень електоральної підтримки.

"Політики розуміють, що ніякої відповідальності за їх слова немає. І кажуть що завгодно", - підсумовує тему рейтингу брехунів Шкарпова.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...