Польща підняла "мінімалку": Скільки отримуватимуть українські заробітчани

З нового 2019 року мінімальна зарплата у Польщі для працівників на найменш кваліфікованих посадах становитиме 12 тисяч гривень.

На таких посадах здебільшого працюють українські заробітчани, передають Патріоти України з посиланням на UBR.

Згідно з розпорядженням польського уряду, з початку 2019 року валова мінімальна зарплата для всіх працівників у країні становитиме 2250 злотих (16 тисяч 550 гривень). Це на 7,1% (150 злотих) більше, ніж у попередньому році. Так, працівник на найменш кваліфікованій посаді отримуватиме "на руки" близько 1634 злотих (12 тисяч 20 гривень, що майже втричі більше, ніж в Україні).

Крім мінімальних місячних окладів, уряд Польщі переглянув і погодинні ставки. Тож з 1 січня 2019 року мінімальна валова ставка складе 14,7 злотих за годину (100 гривень). Тобто чистими грошима працівники отримуватимуть близько 10,7 злотих за годину (73-74 гривні).

Варто зауважити, що законодавчо встановлена мінімальна зарплата не поширюється на цивільно-правові договори. Наприклад, на договори щодо комісійної оплати праці.

Зазвичай працівники, які отримують "мінімалку", працюють повний робочий день. Проте у разі неповної зайнятості (неповний робочий день, 1/4 часу і так далі) мінімальна зарплата вираховуватиметься пропорційно відпрацьованому часу.

Зростання мінімальної зарплати в Польщі торкнеться і розрахунку розміру вихідної допомоги у разі звільнення працівника. З 2019 року роботодавець зобов'язаний буде видавати допомогу у розмірі не більше 15 мінімальних валових зарплат, тобто 33 тисячі 750 злотих (248 тисяч 300 гривень).

Слід зазначити, що польський уряд пильно стежить за дотриманням роботодавцями встановлених нормативів. У разі несплати працівникові належної зарплати, Національна інспекція праці штрафуватиме роботодавців на суму від 1 тисячі до 30 тисяч злотих.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...