Польща планує відмовитись від російського газу

Польща хоче замінити російський газ за так званим Ямальським контрактом з 2022 року поставками блакитного палива з інших напрямків.

Про це заявив у Варшаві в Сеймі уповноважений польського уряду з питань стратегічної енергетичної інфраструктури Петро Наїмський, передають Патріоти України.

"Намір уряду - не продовжувати цей контракт (Ямальський - ред.) в такій формі, в якій він існує сьогодні. І в цілому наша стратегія спирається на переконання, що після 2022 року заміненити іншими джерелами", - заявив Наїмський.

Він нагадав, що термін дії Ямальського контракту Польщі з Росією повинен закінчитися в кінці 2022 року, а відповідно до його положень, переговори про подальшу долю угоди повинні бути проведені до кінця 2019 року.

За його словами, енергетична незалежність Польщі від газу з Росії буде забезпечуватися завдяки постачанню скрапленого газу в LNG-термінал в Свіноуйсьце на балтійському узбережжі і розвитку його можливостей на 50% - до 7,5 млрд куб. м, а також завдяки будівництву газопроводу Baltic Pipe (Балтійський трубопровід) з Данії в Польщу. Крім того, газ до Польщі може також поставлятися через транскордонні сполучення з сусідніми європейськими країнами.

Наїмський висловив думку, що Польща з метою забезпечення енергетичної безпеки від Росії готова буде заплатити "ціну безпеки".

За словами Наїмського, потреби Польщі в газі в найближчі роки будуть рости помірно: з 16 млрд куб. метрів в 2016 році до 20 млрд куб. метрів у 2030 році.

Ямальський договір 1996 року передбачає поставки щорічно до 10,2 млрд куб. м російського газу в Польщу до 2022 року включно. У 2012 році польська нафтогазова компанія PGNiG подала на Газпром до Стокгольмського арбітражного суду і домоглася від російської сторони знижки більш ніж на 10%. У лютому 2016 року PGNiG знову подала позов до Стокгольмського арбітражу щодо зниження ціни на газ.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...