Польща змінює закони для заробітчан

Нові правила, відповідно до директиви Європарламенту та Європейської Ради, вступлять у дію з 1 січня 2018 року.

Польща зробить жорсткішими правила працевлаштування іноземних громадян у галузях рільництва, садівництва та туризму, - передають Патріоти України з посиланням на immigrant.today.

За словами віце-міністра сім’ї, праці і соціальної політики Польщі Станіслава Шведа, з наступного року Польща видаватиме заробітчанам так звані сезонні дозволи, покликані максимально спростити працевлаштування. Кожен з них діятиме дев’ять місяців протягом року. У випадку особливих ситуацій чи під час негоди польські аграрії в рамках цього ліміту зможуть доручити роботу іншому іноземцю терміном до 30 днів без оформлення чергового дозволу на виконання іншої роботи.

Ті іноземці, які цьогоріч працюють ще на так званих короткострокових запитах-замовленнях, зможуть використати їх і в наступному році.

Другою частиною нововведень є посилення контролю за заявками на короткострокове працевлаштування терміном на півроку.

Швед пояснив, що такі кроки спрямовані на боротьбу з торгівлею незаконними запрошеннями. Чиновник, наприклад, розповів про фірму, яка штампує такі запрошення і продає їх в Україні по 800 доларів. Коли заробітчанин приїздить у Польщу, виявляється, що такої фірми немає.

Віце-міністр озвучив ще один нюанс. Так, згідно зі звітом Підкарпатського воєводства, у 80% перевірених підприємців, які намагалися працевлаштувати працівників у рамках запрошення, ці люди в’їхали, але до роботодавців не з’явилися. Цілком можливо, що запрошення вони використали, як прикриття, а самі попрямували у більші міста або взагалі поїхали далі в Євросоюз.

За новими правилам подібні фокуси стануть неможливими, оскільки іноземець повинен буде підтверджувати початок роботи у конкретного підприємця.

Оформляти дозвіл на сезонну роботу і заявки на працівників як і раніше будуть у повітах під контролем старости, але безпосередньо цим займається Служба зайнятості. Подані документи розглядатимуть від трьох до семи днів, максимальний термін – 30 днів. З 1 січня також вводять збір з роботодавця у розмірі 30 злотих, а отримані кошти спрямовуватимуть на збільшення кількості працівників в Службі зайнятості на різних рівнях.

Станіслав Швед констатує гостру нестачу робочих рук у країні. Міністерство сім’ї, праці і соціальної політики та Міністерством сільського господарства зайняті спрощенням правил працевлаштування саме зараз, аби на початок нового сезону правила запрацювали. Це дозволить залучити більше заробітчан та зібрати максимальний урожай.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...