Польща знизила пенсійний вік

З 1 жовтня 2017 року в Польщі набув чинності закон, яким передбачено зниження віку виходу на пенсію.

Відтепер польські чоловіки зможуть виходити на заслужений відпочинок в 65 років, а жінки в 60 років, - повідомляє Радіо Польща, передають Патріоти України.

У 2012 році влада країни затвердила програму поступового підвищення пенсійного віку для чоловіків і жінок до 67 років.

За результатами дослідження Фонду соціального страхування (ZUS), скористатися правом раннього виходу на пенсію планують 82% поляків. До кінця року, згідно з прогнозами, так зроблять 331 тисяча осіб. «Ми не виключаємо, що в кінці жовтня буде наплив людей, які чекали цього місяця, щоб вийти на пенсію», - заявив представник фонду Войцех Андрусевич.

Експерти вважають, що в майбутньому охочих скористатися цим правом стане ще більше, і попереджають, що при ранньому виході на заслужений відпочинок і при низькій заробітній платі вони зможуть отримувати лише мінімальну пенсію.

Як пояснили експерти, сума пенсійних внесків ділиться на середню тривалість життя. Відповідно, якщо тривалість життя зростає, розмір пенсії зменшується. Одночасно з більш низьким пенсійним віком і мінімальною зарплатою це означає, що все більше людей незалежно від того, скільки вони будуть працювати, стануть отримувати мінімальну пенсію.

Зокрема, виходить в 60 років на пенсію жінка в Польщі не зможе забезпечити собі навіть мінімальну виплату, тому їй вигідно раніше припинити трудову діяльність і отримувати доплати до мінімальної пенсії з бюджету.

Відзначимо, що зниження пенсійного віку було однією з передвиборних обіцянок нині правлячої партії «Право і справедливість».

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...