Польща звинуватила українців в "історичній неграмотності" і "ревізіонізмі"

Заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький каже, що слова України не відповідають реальним діям, і заявив про проблему довіри до української сторони.

Про це він розповів в програмі «Польського радіо», коментуючи статтю глави МЗС України Павла Клімкіна в виданні Rzeczpospolita, передають Патріоти України.
Ціхоцький звернув увагу на те, що Клімкін заявив про готовність взяти на себе відповідальність за поліпшення відносин. «Я питаю себе: чому українська сторона двічі за останні півроку відхилила пропозицію про створення політичного комітету високого рівня, щоб обговорити всі ці питання?» - заявив Ціхоцький.
За його словами, теми для обговорення можуть бути різні: ексгумація польських жертв на території України або внесення поправок в закон про Інститут національної пам'яті. «Це власне невідповідність між голосом псевдозмісту і реальністю, коли українська сторона саботує і заперечує пропозиції щодо співпраці з нашого боку. Це можна описати символічно: Росія відрізає газ - відразу ж збільшені поставки з польської сторони. А замість цього маємо демонстрації під прапорами Степана Бандери у Львові під гаслом «Львів не для польських панів», - зазначив заступник глави МЗС Польщі.
«Проблема полягає в тому, що слова української сторони не мають ніякого відображення в реальності. Це проблема довіри до нашого українського партнера, який в квітні 2015 року, в день візиту президента Польщі до Верховної Ради, прийняв так званий пакет законів про героїзацію Української повстанської армії», - додав він.
Ціхоцький також прокоментував пропозицію Клімкіна переосмислити фігуру Юзефа Пілсудського, звинувативши його в «історичної неграмотності». Раніше Павло Клімкін заявляв: «Якщо деякі польські політики і далі наполягатимуть на заборону в Україні Степана Бандери та УПА, то за принципом «почни з себе» вони насамперед повинні заборонити Юзефа Пілсудського з його жорстокою «пацифікацією» Галичини, а також Армію Крайову, чиї загони здійснювали криваві каральні акції проти українських сіл».
«Прирівнювання Бандери до Пілсудського, прирівнювання Армії Крайової до УПА, прирівнювання різанини на Волині до боротьби Армії Крайової на Сході - це ревізіонізм або заперечення Волинського злочину, це дуже тривожно», - сказав Ціхоцький.
Нагадаємо, 4 березня праворадикали провели у Львові факельний марш під антипольськими гаслами - зокрема, «Львів - не для польських панів». Учасники маршу заявили, що хотіли показати, що «Львів - бандерівський», одночасно критикуючи польський закон про Інститут національної пам'яті.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...