Поради лікаря: Чи варто купатись у крижаній воді на Водохреще

Чи варто відмовитись від купання в ополонці на Водохреща? Лікарі пояснили, як зануритися у холодну воду з користю.

У день Водохреща 19 січня, за давніми християнськими традиціями прийнято купатися в ополонці. Біля річок і озер цього дня збираються люди, щоб з головою зануритися у воду, а хтось – і поплавати у крижаній воді.

Як це впливає на здоров'я? Чи всім можна це робити? Які є протипоказання для купання у холодній воді? З такими питанням журналісти звернулися до лікарів різних спеціальностей, передають Патріоти України з посиланням на Styler.

Важлива регулярність, а не одноразове купання

Коли йде мова про цілющий вплив купання в ополонці на стан здоров'я, то в першу чергу мається на увазі тривале й систематичне моржування, а не разове занурення на Водохреща взимку, каже провідний оториноларинголог, керівник напрямку хірургії голови та шиї української медичної мережі Юлія Шукліна. "Якщо людина приймає рішення загартовуватися систематично, а значить – регулярно приймає контрастний душ, взимку ходить по снігу босоніж, ходить у сауну, то і купання на Водохреща принесе користь. Короткочасна дія низької температури викликає викид у систему кровообігу гормонів та біологічно активних речовин. Зокрема, виділяються так звані "гормони радості" – ендорфіни та серотонін. Цим можна пояснити відчуття приливу сил і радості після купання у ополонці на Водохреща", - каже лікар.

При цьому треба дотримуватись певних правил: швидко зануритися у воду з головою, відразу ж вийти з води й розтертися махровим рушником. Після цього – не ходити у купальнику, а перевдягнутися у теплий сухий одяг. Також можна зробити кілька вправ, випити теплого чаю або ж какао, радить спеціаліст.

Перед зануренням у крижану воду проконсультуйтеся з лікарем

В той же час непідготовлені до крижаної води і низької температури люди, які не загартовуються, мають перед купанням в ополонці відвідати лікаря для консультації перед тим, як спускатися у воду, додає Юлія Шукліна. Наприклад, можна піти до свого сімейного лікаря чи терапевта. "Перед тим, як ви зануритесь у воду, лікар має оцінити стан вашого здоров'я. Бо, скажімо, якщо є тромби, хвороби легень, то у поєднанні із холодом це може призвести до серйозних поганих наслідків", - підкреслює лікар.

Вона нагадує: якщо є навіть найменші сумніви щодо того, як ви перенесете таке купання, то від такого занурення у крижану воду на Водохреща варто відмовитись. Замість цього можна взяти святу воду у храмі і випити її вдома, умити нею руки та обличчя, радить вона.

"Регулярні загартовування тонізують судини, регулюють кров'яний тиск"

Щоб серцево-судинна система була здоровою, важливі систематичні, а не одноразові впливи на організм контрастних температур, каже Володимир Герасимов, столичний судинний хірург. "Якщо загартовуватися регулярно, то це тонізує судини, регулює кров'яний тиск, покращує обмін речовин і підвищують захисні функції організму. Після такого купання людина почувається бадьорішою, повною сил, до неї перестають "чіплятися" застуди й інші різні сезонні хвороби. Загартовування зазвичай корисне загалом для судинної системи: йде на користь не лише артеріям, але й венам. Приміром, є профілактикою варикозного розширення вен", - каже лікар.

Та при цьому не треба забувати, що під час купання в дуже холодній воді є протипоказання. “Протипоказання – це, перш за все, такі хвороби як стенокардія, гіпертонія, аритмія, різноманітні запальні захворювання, певні проблеми з дихальними шляхами, діабет та хвороби нервової системи", - нагадує Володимир Герасимов.

Він каже: якщо після купання людина помічає у себе почастішання серцебиття, брак повітря, стає важко дихати, то потрібно як можна швидше звернутися до лікаря. "Все це може сигналізувати про серцевий напад. А загалом варто завжди купатися тільки у спеціально обладнаних для таких цілей місцях. Як правило, вони вже пристосовані для комфортного заходу у воду і виходу з неї. Також саме біля таких місць, а не "нелегальних" ополонок, чергують карети швидкої. Тому саме в таких місцях будуть лікарі, які зможуть швидко надати необхідну допомогу", - каже лікар.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...