Порошенко, Тимошенко, Зеленський та інші: Дії і вчинки кандидатів у президенти

Лідери президентських перегонів роблять спроби привернути до себе ще більше виборців. Заради цього вони мандрують Україною, дають інтерв’ю, роблять заяви і роздають обіцянки.

Але деякі їхні вчинки можуть мати і зворотній результат, особливо якщо спостерігати уважно, а оцінювати прискіпливо, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Петро Порошенко з’їздив до Одеси, дав інтерв’ю українським телеканалам, а також ініціював міжнародний аудит концерну «Укроборонпром». Три, здавалося би, не пов’язані між собою події, все ж пов’язані – усі вони викликають спогади.

Візит до Одеси нагадує, що кандидата у президенти Петра Порошенка підтримує підозрюваний у привласненні майна шляхом зловживання службовим становищем мер цього міста Геннадій Труханов. І якщо від його гласної політичної підтримки Порошенко міг би відгородитися, то від організаційної допомоги на виборах відмовитися буде значно складніше, вважають як у міськраді, так і в Комітеті виборців Одеси.

Петро Порошенко
Інтерв’ю Петра Порошенка трьом українським каналам нагадує картинку, яку українці бачили вже багато разів: глава держави, вузьке коло обраних ЗМІ, зручні запитання, зважені відповіді. Очікувано першим пригадується Віктор Янукович, просто тому, що він був останнім із попередників. Але в цю в «гру в інтерв’ю» грали і попередники Януковича.

Ініціатива щодо міжнародного аудиту концерну «Укроборонпром» нагадує слова генерального прокурора Юрія Луценка про те, що розслідування Bihus.info про схеми розкрадання в оборонній промисловості нічого нового не викрило, що ці схеми розслідуються вже кілька років. Чому було не підказати президентові ідею щодо аудиту в «Укроборонпромі» ще на початку слідства? Чи не полегшив би аудит розслідування?

Юлія Тимошенко дала міністрові внутрішніх справ Арсенові Авакову підстави сподіватися, що після президентських виборів він залишиться у своєму кріслі, якщо переможе саме вона. Бо, як пояснила Тимошенко, якщо вона виграє президентські вибори, то не матиме великої підтримки у парламенті, відтак і міністрів міняти буде не просто. Вона також додала: «Перше, що треба робити, – це не «дівчаток міняти», а систему».

Юлія Тимошенко
Не зовсім зрозуміло про «систему». Відразу після слів про нестачу підтримки у парламенті Тимошенко каже: «Наше завдання – негайно прийняти нову Конституцію через всеукраїнський референдум». При тому, що чинна Конституція таких процедур не описує, а вимагає широкої підтримки конституційних змін саме парламентом.

Анатолій Гриценко підписав угоду про об’єднання зусиль на президентських виборах з Андрієм Садовим. Оскільки наявна соціологія не обіцяє Гриценкові потрапляння в другий тур, то на що будуть спрямовані об’єднані зусилля? У ЗМІ висловлювалися припущення, що після першого туру виборів тандем заявить про підтримку одного з тих кандидатів, хто вийде у другий. Припускають, що це може бути Володимир Зеленський. Утім, не можна остаточно виключати і того, що це буде Юлія Тимошенко. Точно зрозуміло, що не Петро Порошенко. І Гриценко, і Садовий вилили на нього вже стільки критики, що «перевзутися на ходу» вже не вийде. Тож варіантів лишається обмаль.

Анатолій Гриценко
І як тут вгадати, який із цих варіантів більше не сподобається електоратові? А раптом виборці таку підтримку пригадають Гриценкові чи Садовому вже на виборах парламентських? Із іншого боку, можна буде розраховувати на вдячність переможця президентських виборів. Але це, знову ж таки, якщо правильно вгадати, кого підтримати.

Володимир Зеленський тим часом має інші проблеми. Бізнесмен Ігор Коломойський в інтерв’ю BBC сказав, що «Україна потребує не одного Зеленського, а мільйонів зеленських». Важко зрозуміти ці слова якось інакше, крім як підтримку. А відкрита підтримка з боку Коломойського навряд чи є однозначною перевагою. Особливо на тлі того, як Володимир Зеленський доводить, що не є залежним від олігарха. Слова на підтримку і залежність – звісно, не одне й те саме. Утім, схильна до спрощень частина електорату може зробити і такий висновок.

Володимир Зеленський
Але цим проблеми Зеленського не вичерпуються. Кандидат у президенти заявляє, що проти нього готуються кримінальні справи і провокації. А міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив, що поліція виявила елементи апаратури для прослуховування біля офісу Володимира Зеленського. Служба безпеки України заявляє, що здійснювані нею «оперативно-технічні заходи» кандидата в президенти Зеленського не стосуються.

На цей момент кримінальні справи і провокації проти Володимира Зеленського лишаються проблемою теоретично можливою. Тоді як піар-ефект від шпигунських пристрастей навколо нього – є доконаним фактом.

Юрій Бойко також дав інтерв’ю трьом українським телеканалам. Чому б кандидатові у президенти і не приміряти на себе такий «президентський формат»? Раптом така візуалізація збільшить шанси на перемогу?

Юрій Бойко
Виборцям могло б сподобатися і те, що кандидат має свій рецепт «відновлення миру в Україні». Але Юрій Бойко пропонує знайти компроміс із Росією і каже: «Перш за все, це мають бути гарантії з боку Росії щодо виконання досягнутих домовленостей». А чи можна будувати якісь плани, що базуються на гарантіях із боку Росії? Ті, хто в це вірить, може вірити і в мирний план Бойка.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...