Посилки "по-новому": Що зміниться для тих, хто їх отримує

Відведений для введення мит рік вже добігає кінця, але тепер з приводу посилок з'явилися додаткові пропозиції.

Тема "посилок за новими правилами" мусується ще з 2017 року. Тоді планувалося, що українці зможуть отримувати без мит не більше трьох закордонних посилок в місяць не дорожче 150 євро, а за кожну посилку понад норму довелося б заплатити мито - 20% від її вартості, передають Патріоти України.

Очевидно, що більшість українців таке нововведення б не торкнулося і торкнулося б в першу чергу тих, хто любить "пошопитись" в закордонних інтернет-магазинах, в тому числі і для подальшого перепродажу. Цілком природно, що законопроект не сподобався і "сірим постачальникам", які дроблять партії товару, щоб завозити їх без сплати мит.
Втім, документ ще тільки обговорювався, а експерти вже навели свої аргументи із серії "овчинка вичинки не варта".
По-перше, кошти, які підуть на створення системи адміністрування навряд чи зможуть перевищити надходження до бюджету від нового податку. По-друге, перемогу над сірим імпортом теж святкувати не доведеться - у постачальників є й інші схеми. І, нарешті, прості покупці теж знайдуть лазівки. Найпростіший спосіб - відправляти посилки на різних одержувачів.
Втім, на початку 2018-го стало відомо, що податок на закордонні посилки відклали на рік.

Відведений для введення мит рік вже добігає кінця, але, як стало відомо, тепер з приводу посилок є і додаткові пропозиції.

Зокрема, в найближчих планах - ввести ПДВ з іноземних посилок, які коштують дорожче 22 євро. За даними джерела, на яке посилаються ЗМІ, таку пропозицію озвучила Державна фіскальна служба.
Учасники ринку від таких нововведень не в захваті і прогнозують: це призведе до зростання контрабанди і ніяк не сприятиме наповненню бюджету. Крім того, введення нового податку автоматично спричинить за собою збільшення кількості співробітників державного апарату, які повинні будуть адмініструвати весь цей процес. А витрати на їх утримання ляжуть на плечі платників податків.
"Введення нового податку або підняття ставки чинного дійсно не завжди призводить до підвищення доходів бюджету, - зазначив економіст Олександр Гаврутенко. - В економічній теорії таку ситуацію описує крива Лаффера, яка демонструє, що є такий рівень податків, при якому ділова активність згортається або йде в тінь, і доходи бюджету починають падати. З ПДВ на посилки якраз може скластися саме така ситуація - замість наповнення бюджету ми отримаємо зростання витрат держави на адміністрування, нові схеми контрабанди, заниження вартості посилок. А це завжди додаткові ризики для відправника, що в будь-якому випадку призведе до підвищення реальної вартості, зниження попиту і скорочення такого виду покупок".
При цьому, продовжує економіст, не завжди метою того чи іншого податку є наповнення бюджету. Є так звані загороджувальні податки, метою яких є захистити внутрішнього виробника від більш дешевого імпорту. Або ж вирівнюють податки, коли в системі зовнішнього товарообігу з'являються лазівки, яких раніше не було і які законодавчо не регулювалися. І коли вони починають вносити істотні несправедливі дисбаланси по відношенню до тих, хто працює врегульованими схемами, держава змушена вживати заходів і закривати ці лазівки. Найяскравіший приклад такої ситуації - це ринок уживаних автомобілів на єврономерах. Посилки без ПДВ - це така ж проблема і вона, очевидно, вимагає розумного і справедливого рішення.

ПДВ - це за визначенням загороджувальний податок, підсумував експерт. Але, в даному випадку, це ще і вирівнюючий податок, який намагається поставити всіх учасників зовнішньоекономічної діяльності в рівні умови.

Джерело: КП в Україні
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...