Потрібна лише добра воля обох сторін: В'ятрович розповів, як Польщі помиритися з Україною

Директор УІНП Володимир В'ятрович вважає, що для вирішення польсько-української кризи, Польща повинна перенести історичну дискусію на рівень інститутів національної пам'яті і не включати його в політичний порядок денний.
Володимир В'ятрович

Таку думку В'ятрович висловив в колонці для "Апострофа", передають Патріоти України.

"Які кроки повинна зробити Польща? Насправді все дуже просто. Ми пропонуємо, щоб через півроку відбулася зустріч уповноважених для цього інститутів - мова про Український інститут національної пам'яті та Польський інститут національної пам'яті. З української сторони у нас є бачення вирішення цієї проблеми, і ми готові запропонувати його польській стороні", - заявив він.

В'ятрович зазначив, що Український інститут національної пам'яті пропонує легалізувати всі "незаконні" пам'ятники в форматі "всі на всі".

"З польської сторони поки цю пропозицію не прийняли, при цьому не сформулювали нічого у відповідь. Відповідно, зараз ситуація залежить від того, що запропонують наші польські колеги", - зазначив історик.

За його словами, сучасна поведінка Польщі неприпустима для держави XXI століття, тому західний сусід України повинен припинити змішувати політику і історію.

"Питання розбіжностей в історії повинно бути предметом дискусій, обговорень і суперечок істориків, а не політиків. І дуже дивний принцип, який, як ми бачимо, демонструють польські політики, включаючи вище керівництвом польської держави - це спроба зробити залежними сучасні і навіть майбутні відносини з Україною від їхнього бачення української історії. Очевидно, що це принципи політики, які не властиві для нормальної європейської держави XXI століття. І очевидно, що такі принципи, з одного боку, не дають можливість вирішити історичні проблеми, а, з іншого боку, не дають можливість розвивати нормальні добросусідські відносини", - написав В'ятрович.

У той же час, історик вважає, що політики в Польщі роблять це навмисно, намагаючись отримати "дивіденди на внутрішньополітичному ринку".

"Дуже шкода, що навіть такі високопоставлені польські політики як глава польської дипломатії (Вітольд Ващиковський, - ред.), вважають за можливе у власних політичних інтересах використовувати і ставити під загрозу польсько-українські відносини", - зазначив він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...