"Потрібно ж надати громадянство, встановити пенсійне забезпечення...": ​Українець, який 30 років тому зник в Афганістані, може не повернутися додому

Через антисанітарні умови, в яких українська команда відбирала зразки в липні, виникли проблеми з ідентифікацією біоматеріалу.

Ігор Білокуров

Українець Ігор Білокуров, який 30 років тому зник в Афганістані, може не повернутися в рідне село у Волинській області, оскільки необхідно підтвердити його особу та провести аналіз ДНК. У чоловіка повинні повторно відібрати зразки для ще одного дослідження, щоб підтвердити, чи є знайдений в Афганістані Амруддін зниклим безвісти волинянином. Деталі повідомили учасники пошукової групи "Пернач", передають Патріоти України.

Через антисанітарні умови, в яких українська команда відбирала зразки в липні, виникли проблеми з ідентифікацією біоматеріалу. Волоски Амруддіна повинні були порівняти з ДНК Антоніни Білокур - матері зниклого Ігоря Білокура.

Зразки, які привезли в Україну, за словами експертів, мають так званий слід. "Очевидно, коли їх відбирали, у когось з нас були жирні руки і на біоматеріал наклалася чужа ДНК. На жаль, в місці, де відбирали біоматеріал, у нас не було можливості добре продезинфікувати руки. Там вода взагалі щастя! Крім цього, була сильна спека, тисячі мух, постійно сідали на нас, словом, повна антисанітарія. Тому все це вплинуло на якість біоматеріалів", - пояснив член пошукової групи Олег Чуйко.

"Зараз шукаємо людину, яка повторно візьме зразки в Амруддіна в Афганістані. На цей раз буде використаний спеціальний контейнер, подбаємо, щоб була максимальна чистота. На щастя, вже немає такої спеки, тому сподіваємося все вдасться", - розповів він.

За словами Чуйко, на відбір зразків, доставку їх в Україну та проведення експертизи буде потрібно не менше місяця.

Матері Ігоря вже повідомили про це. Антоніна Білокурова сказала, що готова прийняти Амруддіна без експертиз. "Адже в разі повернення українця потрібно буде надати йому громадянство, встановити пенсійне забезпечення тощо. І зробити це можна буде тільки після остаточного висновку експертизи. Невтішну новину повідомили і Ігорю Білокурову. Тримається, вже трохи заспокоївся. Також інтерес місцевих бандитів, які хотіли нажитися на цьому ділі, знизився. Тому Амруддін живе своїм життям і чекає проведення експертизи", - зазначив Чуйко.

Нагадаємо, Ігор Білокуров був випадково виявлений української експедицією з пошуку водоносних пластів у квітні 2018 року в Афганістані. Зовні чоловік відрізнявся від чорнобородих співвітчизників, і українці запідозрили, що він родом з іншої країни. Один з охоронців підтвердив інформацію, і повідомив, що Білокуров потрапив у полон в 1988 році. Після важкої контузії він багаторазово повторював слово "Волинь". Ігор Бєлокуров провів в Афганістані 30 років, і за цей час він майже забув рідну мову, прийняв іслам і змінив ім'я на Амріддін. Сім'ї у Білокурова немає. Якщо чоловік є тим, за кого його прийняли, то в селі Велика Глуша Волинської області його багато років чекає літня мати.

Джерело: Експрес
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...