Потрібно змінити ідеологію оцінювання з каральної на стимулюючу, - Гриневич

Оцінювання в початковій школі повністю не скасують. Учні 1-2 класів навчатимуться без оцінок, але з 3-4 класу діти будуть звикати до бальної системи.

Лілія Гриневич

Як повідомляють Патріоти України з посиланням на прес-службу Міносвіти, про це сказала Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич під час спілкування з педагогами в шабському НПК (Одеська область), яка розглядається як одна зі шкіл, яка буде пілотувати новий стандарт початкової школи в 2017-2018 навчальному році.

"Сьогодні Україна має великі проблеми саме з ідеологією оцінювання - воно каральне. У новій українській школі (НУШ) буде створена стимулююча система - де досягнення буде підкреслено на рівні з помилками. При цьому ми не будемо знімати оцінювання в початковій школі повністю. 1-2 -й клас повинен бути без оцінок, але в 3-4-му діти повинні звикати до бальної системи", - зазначила Гриневич.

Щоб засвоїти нові методики викладання, підходи до оцінювання і інші елементи нової школи, напередодні старту реформи в першому класі 22 тисячі вчителів, які будуть брати першокласників, пройдуть комплексне перенавчання.

Керівник МОН також додала, що компетентнісний підхід, який є одним з основних елементів НУШ, неможливо впровадити без змін підходів до оцінювання і вимірювання знань учнів.

"Ми повинні оцінювати дітей на основі компетентнісних завдань. Це стосується і ЗНО. Погодьтеся, що наша профільна школа зараз орієнтована саме на здачу оцінювання. Без переорієнтації завдань від діючої моделі ми відійти не зможемо", - пояснила міністр.

У створенні компетентних завдань для ЗНО повинно допомогти проведення міжнародного дослідження PISA, яке буде проходити в Україні в 2018 році.

"PISA спеціалізована саме на перевірці розвитку компетентностей 21 століття. Це дослідження не тільки зробить хороший зріз розвитку українських підлітків, а є і зразком для авторів тестів, які наповнюють тестові зошити ЗНО завданнями", - підкреслила міністр.

У МОН також нагадали, що в навчальних закладах України закінчилося пілотування завдань, анкет та процедур адміністрування міжнародного дослідження якості освіти PISA. Учасниками пілотування сталі 1 670 учнів і студентів з 41 навчального закладу.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...