Потужна відповідь Китаю і РФ: Пентагон оприлюднив оновлену ядерну доктрину США

Міністерство оборони США опублікувало документ під назвою "Огляд ядерної політики 2018", який фактично є оновленою ядерною доктриною.

Документ оприлюднений на сайті Пентагону, передають Патріоти України.

Він констатує повернення суперництва між світовими державами. "У різній мірі Росія та Китай ясно дали зрозуміти, що вони прагнуть істотно переглянути міжнародний порядок і норми поведінки, які склалися після закінчення холодної війни", - йдеться в документі.

У ньому зазначається, що "Росія продемонструвала свою готовність застосувати силу для зміни карти Європи та нав'язувати свою волю своїм сусідам, спираючись на неявні та явні загрози превентивного ядерного удару.

Водночас Китай, на думку авторів огляду, використовує військові заходи для вирішення територіальних спорів у Східному та Південно-Китайському морях.

Відзначається, що Росія та Китай розробляють асиметричні заходи протидії звичайним (неядерним) силам США, що підвищує ризик прорахунку та військової конфронтації цих держав зі США та їхніми союзниками.

Підкреслюється, що Китай і Росія розробляють протикосмічну зброю, щоб позбавити США можливості провести супутникову розвідку, позиціонування, навігацію та контроль над своїми ядерними озброєннями. "Москва і Пекін прагнуть розвивати наступальні можливості в кіберпросторі для стримування та підриву сил США, які залежать від комп'ютерних мереж", - йдеться в документі.

У доктрині також йдеться про готовність Кремля первинно застосовувати атомне озброєння. "Хоча ядерна зброя грає утримуючу роль як у російській, так і в китайській стратегії, Росія також може використовувати загрозу обмеженого ядерного удару або його фактичне використання в першу чергу для примушення нас, наших союзників та партнерів до припинення конфлікту на сприятливих для Росії умовах. Москва, мабуть, вважає, що Сполучені Штати не хочуть реагувати на російське застосування тактичного ядерного озброєння стратегічною ядерною зброєю", - говориться в доповіді.

На думку авторів доктрини, Росія розглядає США и НАТО в якості головних загроз для її геополітичних амбіцій. Вони звертають увагу на військову доктрину Москви, яка допускає превентивний ядерний удар з метою "деескалації" конфлікту на вигідних для Росії умовах, і підкреслюють, що "ці помилкові уявлення збільшують перспективи для ескалації".

"Росія прагнула забезпечити реалізацію своєї стратегії та доктрини шляхом всебічної модернізації ядерного арсеналу. Стратегічна ядерна модернізація Росії збільшилася і буде продовжувати нарощувати потужності з випуску боєголовок, а також дає Росії можливість швидко нарощувати свої розгорнуті боєголовки", - йдеться в документі.

Автори стверджують, що ця доктрина має довести до історії Росії думку, що вона не зможе отримати переваги за рахунок ескалації. Разом з тим в документі наголошується, що США не хочуть розглядати Росію і Китай як суперників і хочуть стабільних відносин з цими державами. "У минулому Сполучені Штати та Росія підтримували стратегічний діалог для управління конкуренцією в ядерній сфері та ядерними ризиками. Враховуючи російські дії, в тому числі і окупацію Криму, цей конструктивний діалог значно скоротився. Сполучені Штати з нетерпінням чекають нового дня, коли Росія буде взаємодіяти зі США, їх союзниками і партнерами прозоро і конструктивно, без агресивних дій та ядерних загроз", - відзначають в Пентагоні.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...