Повстанський архів із кількома сотнями документів знайшли на Івано-Франківщині (фото)

Повстанський архів, захований у старому бідоні від молока, виявили у лісі під Рогатином.

Про це стало відомо від кореспондентів «Гал-Інфо», які стали свідками передачі історичних документів представникам Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького», передають Патріоти України.

За словами директора музею Руслана Забілого, ця знахідка є унікальною і приблизно на 90 відсотків складається із матеріалів, які походять із території Закерзоння. Загалом у бідоні протягом десятків років зберігалось, за попередніми оцінками, кілька сотень документів.

«Тішить те, що цей архів збережений в дуже доброму стані, що швидше є винятком серед подібних знахідок. Його стан такий, що дозволяє працювати з документами комфортно, але він дуже мокрий, тому маємо працювати обережно. Зараз ми розберемо все, опишемо та підготуємо до реставрації. Також ми будемо оцифровувати ці документи і згодом опублікуємо на сайті Електронного архіву Українського визвольного руху», – розповів Забілий Радіо Свобода.
Серед вже переглянутих знахідок є, зокрема, інструкції щодо того, як українське підпілля мало реагувати на акції польської влади у 1945-46 роках; звіти про тогочасні події на території Закерзоння, накази головного штабу повстанців та тактичних повстанських полків, які діяли на тій території.

«Більшість документів присвячені українсько-польським стосункам і, з огляду на ситуацію, на історичний дискурс українсько-польских стосунків, ця знахідка є дуже важливою,бо може пролити світло на багато досі невідомих аспектів», – зазначає Руслан Забілий.

Серед знайдених матеріалів є і шарж на головнокомандувача УПА Романа Шухевича.
«Хто автор і звідки шарж будемо з’ясовувати, бо наразі ми навіть не можемо визначити, якому підпільному проводу архів належав але, з огляду на те, що рогатинська окрема округа в ієрархії мала виняткове значення, бо перебувала на стику трьох областей, то зрозуміло, що цей архів був перенесений в Закерзоння і призначався для роботи та вивчення вищого керівництва визвольного руху», – пояснює Руслан Забілий.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...