Позбутися імперської спадщини: В'ятрович розповів про новий законопроект про деколонізацію

Це спадщина може використовуватися і використовується сучасною російською владою для відновлення свого впливу на українські території.

Володимир В'ятрович

В Україні хочуть запустити закон про деколонізацію, який допоможе позбутися російської імперської спадщини. Про це розповів голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович, передають Патріоти України з посиланням на Новини Донбасу.

"Коли ми говоримо про деколонізацію України, ми говоримо про позбавлення від імперської спадщини. Україна входила до складу кількох імперій. Саме ця спадщина може зараз використовуватися для відновлення імперії. В першу чергу ми говоримо про російський імперський спадщині. Термін "деколонізація" вимагає дискусії. Ми не впевнені, що саме він залишиться. Це наша робоча версія. Надалі будуть проходити дискусії з експертами, істориками, політологами, які вивчали процес деколонізації в інших країнах світу", - пояснив він.

Також В'ятрович наголосив, що є завдання розробити закон, який став би рамкою для процесів позбавлення від імперської спадщини. "Це спадщина може використовуватися і використовується сучасною російською владою для відновлення свого впливу, для того щоб підкреслити, що ті чи інші території України ніколи не були українськими, а завжди були російськими і це нібито легітимізує російську агресію і, більш того, дає підстави говорити про необхідності ліквідації української держави", - зазначив глава Інституту.

У той же час Володимир В'ятрович поділився, що ще рано говорити конкретно, які пам'ятники або топоніми будуть ліквідовані. Він пояснив це тим, що ще немає навіть чернетки цього закону.

На питання чи зачепить деколонізація пам'ятник Катерині II в Одесі, В'ятрович відповів: "...на мій погляд, так, тому що пам'ятник Катерині в Одесі - це яскравий приклад російсько-імперської спадщини який дозволяє тримати Україну в орбіті сучасної Росії, яка, будемо відверті, намагається повернути собі статус імперії".

"У процесі деколонізації очевидно будуть порушені топоніми і пам'ятники, пов'язані з людьми, які створювали цю імперію - царів, імператорів, воєначальників і в цілому військове керівництво Російської імперії, імена яких увічнені в топонімах і пам'ятниках на українській території", - додав глава Інституту.

За його словами, процеси деколонізації найбільш активно будуть проходити на півдні країни. "Тому що саме південь України усіяний різного роду топонімами часів Російської імперії. Пам'ятками кінця 18-го століття. Саме на ці регіони російська пропаганда звертає найбільшу увагу, кажучи про" Новоросії "або запускаючи інші концепції такого роду. Говорячи про Донбас, найбільш активними тут були процеси декомунізації. Цей регіон дізнався найбільшу кількість перетворень саме в комуністичні часи. Тому Донецька і Луганська області були найбільш активно усіяні пам'ятниками комуністичного і тоталітарних режимів", - розповів В'ятрович.

Як зазначив глава Інституту, одним з можливих варіантів деколонізації є дискусії і передатування заснування деяких міст. "Тому що частина міст України сьогодні відраховують свій початок з часів завоювання цих територій Російською імперією. Тоді як насправді на цих територіях існували поселення задовго до заснування Російської імперії. Абсолютно неправильно починати історію Дніпра з Катеринослава, бо це місто має набагато давню козацьку історію", - сказав Вятрович.

За його словами, очевидно, що треба починати дискусії про передатування заснування Одеси, яка теж не з'явилася на порожньому місці в кінці 18-го століття. "Павлоград має набагато давню історію і знову- таки пов'язаний з козацьким поселенням ще до імператора Павла. Це ж стосується і окремих міст, і місцевостей на Донбасі. У першу чергу, Маріуполь, де до кінця 18-го століття існувала козацька фортеця. Можливо є логіка вести відлік існування Маріуполя з часів заснування козацької фортеці", - заявив Володимир В'ятрович.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...