"Правдива історія українського Робіна Гуда": Незвичайні історії про нову українську стрічку "Легенда Карпат" (відео)

У київському кінотеатрі "Оскар" відбулася презентація фільму "Легенда Карпат" режисера Сергія Скобуна.

Історико-пригодницький фільм розповідає про ватажка визвольного руху карпатських опришків в XVIII столітті Олексу Довбуша. У фільмі він постає носієм національної ідеї, уособлює закони гір і справедливості, передають Патріоти України.

"Ми проводили реконструкцію будівлі в центрі Чернівців. Під час робіт знайшли вхід у підземелля. Там була арка, що вела до дубових дверей. Їх вибили і опинилися в кімнаті шість на сім метрів розміром. На стінах були полиці з пляшками з-під вина. Робітники простукали стіни, одне місце звучало глухо. Його розібрали і знайшли нішу зі скринькою. В ній знаходився лист. Тоді ми й вирішили знімати фільм про Довбуша, бо це приміщення було у власності Польського народного дому. Поляки Довбуша врешті знайшли. Й ті речі, що були у сховку мали до цього пряме відношення", - каже режисер Сергій Скобун.

Спершу "Легенду Карпат" планували зняти як телевізійний серіал. Робота і підготовка до зйомок почалися восени 2014 року. Перші зйомки телесеріалу відбулися 2015-го. У серпні 2017 стало відомо, що замість серіалу створять художній фільм для кінопрокату. За основу сюжету взяли легенду про те, що Довбуш у дитинстві був німим. Його на навчання забрав місцевий мольфар й зробив з хлопця справжнього воїна. Головну чоловічу роль виконав лідер гурту "Друга ріка" Валерій Харчишин.

"Одного разу зйомки зірвалися і режисер підвіз мне до Івано-Франківська. Тієї ночі мені приснився сон. Бачу маленького Довбуша, який плаче. Я його піднімаю на руки, несу й сам плачу. На тому й прокинувся. На ранок телефонує режисер, я йому розповідаю сон. Виявляється, що коли він повертався назад, по дорозі натрапив автомобільну аварію. В середині були вже не живі дорослі і ледь дихаюча маленька дитина. Він доставив хлопчика до лікарні. Якби тоді зйомки не зірвалися, або Сергій не вирішив мене відвезти, або повертався іншим шляхом — дитина могла б не вижити", - каже Валерій Харчишин.

Головну жіночу роль виконала співачка Марія Яремчук. За сюжетом, її героїня – це Марічка, яка не змогла піти проти волі суворого батька і вийшла заміж за не коханого чоловіка. Але почуття взяли гору і гуцулка потайки втекла до Олекси в ліс. Останні кадри кінострічки знімали в місті Вижниця на вулиці Яремчука. У цьому ж місці батько Марії – народний артист України Назарій Яремчук в свої 23 роки знімався у фільмі "Червона рута".

"Я не знала, в якому фільмі зніматимуся. Просто подзвонили знайомі з Чернівців і запросили. Приїхала на майданчик, мене відразу вдягли в хустку, сорочку, запаску і кожух. Зайшла в кадр і дуже хвилювалася, що вийде не натурально, бо досвіду в кіно не мала. А вийшло по-справжньому. Були сцени інтимного характеру. Маю татуювання на спині. А Марічка в той час мати його не могла. Тому у сцені, де треба було знімати руки Харчишина на оголеній спині його партнерки, замість мене зіграла моя подруга Олена. А потім її чоловік випадково дізнався про це, але поставився з розумінням", - каже Марія Яремчук.

Гурт "Друга ріка" за участю Національного академічного оркестру народних інструментів записав у новій обробці пісню "Хто, якщо не ти?", яка стала головною музичною темою фільму.

"Я зіграв дядька Степана, наставника маленького Довбуша. Водив до мольфара в горах, де за сценарієм дорогу нам мав перейти кабан. Режисер сказав, що нічого особливого не треба, лише щоб ноги тварини торкнулися моїх грудей. Я мав впасти, а далі б підставили опудало. І головне, каже: "Не бійся, він прив'язаний". Я відзнявся спокійно. А потім за пару годин після цього бачу — кабан відірвався. На наступний день режисер каже, треба перезняти, отут і стало страшно, бо я вже бачив, як легко звільнилася тварина", - каже співак Михайло Грицкан.

Фільм презентували у рамках 70-го Каннського міжнародного кінофестивалю. Пізніше показали на іспанському фестивалі "Марбело", де стрічка зайняла друге місце у номінації "Найкращий повнометражний художній фільм". 13 березня відбудеться прем'єра в США в місті Атланта, у квітні - в Південній Кореї. Для міжнародної аудиторії 90-хвилинну стрічку, створену за мотивами легенди про Олексу Довбуша, презентують як правдиву історію українського Робіна Гуда, який відбирав у багатих, щоб віддавати бідним. В український прокат стрічка вийде 29 березня.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...