"Про патріотів та ідіотів, або Чому законопроект 6688 означає смерть українського інтернету", - блогер

Ніякий ура-патріотизм не може бути виправданням для того, щоб у нас відбирали свободу...

Про це у своєму блозі пише журналіст Олексій Бондарєв, передають Патріоти України.

"Українські законодавці зовсім знахабніли. Законопроект 6688, що має на увазі масштабне прослуховування нас із вами за наші ж гроші, це свинство епічного масштабу. Особливо, якщо враховувати російське коріння компаній-постачальників обладнання для DPI (Deep Packet Inspection) - установку якого законопроект передбачає вимагати від усіх провайдерів зв'язку.

Так, того тижня цей законопроект повернули, але завтра його спробують протягнути знову. До того ж деякі унікуми, підконтрольні силам, що просувають законопроект 6688, вже завели свою шарманку. Ці клінічні імбецили ниють, що всі, хто проти цього закону, не патріоти і взагалі "москальські шпигуни".

У цій колонці я не буду знову переосмислювати всі аспекти питання. Тут я хочу навести аргументи проти будь-якого тотального прослуховування та створення реєстру небажаних сайтів у принципі. Відчуваю, що в цьому є необхідність, оскільки дивовижно велика кількість людей не розуміє, чому це важливо. І відповідно, можу повірити у згадане вище ниття псевдопатріотичних дегенератів.

Я вважаю, що ніякий ура-патріотизм не може бути виправданням для того, щоб у нас відбирали свободу, та ще й змушували нас платити за це зі своєї кишені.

Отже, по пунктах.

"Я не терорист, мені нема чого боятися, нехай слухають"

Дуже популярна точка зору. Люди наводять її як аргумент, мовляв, правоохоронним органам видніше, що і як слухати, а "мене особисто це не зачіпає". Мовляв, чесним людям нема чого боятися.

З одного боку, це, звичайно, правда. Але з іншого... Ви готові, наприклад, дозволити, щоб у вашій ванній кімнаті було встановлено камеру, яка в будь-який момент може зняти вашу голу дупу, лише з міркувань, що хтось інший може у своїй ванній кімнаті збирати бомбу або планувати теракт проти української держави? Ні? Не готові? А чому? Адже вам нема чого боятися? Ви ж бомбу у ванній не збираєте! Аааа ви не хочете, щоб на вашу дупу хтось дивився? Чи на вашу дружину? Ваших дітей?

То чому б не застосувати ту саму логіку до інтернету? Вдумайтеся на секунду, скільки особистої інформації ви передаєте через інтернет. Історія сайтів, які ви відвідуєте. Банки та платіжні картки. Особисте листування в месенджерах із дружиною/коханкою/дітьми/друзями. Ділове листування. Особисті фото, якими ви обмінюєтеся в пошті, месенджерах, зберігаєте у "хмарі".

Як на вашу думку, має право умовний "сержант Петренко" або "полковник Василенко" порпатися в усьому цьому лише тому, що йде якийсь химерний пошук терористів? Чи не здається вам, що право з легкістю відключати ті чи інші сайти під приводом "якихось порушень" - це теж перебір. Так дуже зручно під вибори заглушити опозиційну пресу або неугодних блогерів.

Чи не здається вам, що проблема пошуку ворогів - це проблема правоохоронних органів? Нехай вони самі думають, як і кого їм ловити в інтернеті. Нехай ведуть оперативно-розшукову роботу, як це робить ФБР в Америці, створюючи фейкові групи джихаду у Facebook, відловлюючи потенційних терористів за допомогою провокаторів тощо.

Ми платимо податки, на які існують СБУ та інші органи, так нехай вони, хай їм трясця, виконують свою роботу! І це їхня проблема, як вони будуть це робити, але нехай не лізуть в особисте життя звичайних громадян.

"У нас війна, доводиться жертвувати свободами заради вищої ідеї"

У світі є лише кілька країн, у яких здійснюють спроби тотального контролю за свободою слова в інтернеті. Скажу інакше, є всього кілька країн, в яких держава вважає за можливе втручатися у приватність громадян у мережі, не приховуючи цього. Це Росія, Китай, Казахстан та інші країни, рівнятися на які може лише той, хто не дружить з головою.

Аргумент про те, що у нас, мовляв, війна, і ворог веде пропаганду в інтернеті, тому треба, щоб правоохоронні органи могли всіх "слухати" і вирішувати, які сайти дозволяти, а які забороняти - слоняча нісенітниця. Вищою цінністю будь-якого демократичного суспільства є свобода і комфорт його громадян. А держава - лише машина, яка обслуговує людей.

У тоталітарних державах людина - лише гвинтик у машині, і її свободою та комфортом завжди можна пожертвувати заради вищих цілей самої держави (читай, її правителів). Ось чому аргумент про "вищу мету" не варто навіть обговорювати. Ми ж з вами не хочемо будувати тоталітарне суспільство, правда?

Тому, нехай у нас хоч три війни одразу, ніхто не має права втручатися в особисте життя громадян на такому рівні і в таких масштабах.

"Подумаєш, проблема, ну встановлять провайдери якесь обладнання, мене це не торкнеться"

Ні, все не так просто. Законодавці мають намір зобов'язати провайдерів встановити додаткове обладнання для "читання" трафіку. Тут спливають два моменти, які безпосередньо торкнуться пересічних користувачів незалежно від їхнього ставлення до питань, про які я писав вище.

По-перше, це досить дороге обладнання. Залишимо осторонь корупційну складову (чому саме це обладнання і саме від цієї компанії, з російськими, до речі, корінням). Просто скажемо прямо, провайдерам це обійдеться недешево. І вони перенесуть витрати на наші плечі, збільшивши тарифи на інтернет. Тобто за те, що нас з вами будуть слухати, вирішувати, на які сайти нам ходити, заплатимо... ми з вами. Самі. Своїми денюжку.

По-друге, "прослушка" негативно позначиться на швидкості роботи інтернету. Тобто інтернет стане повільнішим і дорожчим.

"Подумаєш, тільки й того, поставлю собі VPN і буде мені пофігу вся ця прослушка"

У тому-то й річ, що ті самі злочинці, терористи, зрадники чи кого там ще мають намір ловити за допомогою глобального прослуховування, будуть використовувати просунуті засоби шифрування. І ніяке обладнання DPI тут не допоможе.

Але хороші VPN сервіси коштують досить дорого. Не всі можуть собі дозволити ними користуватися. Тому звичайні порядні громадяни опиняться в ситуації, коли їхній трафік стоїть на прослуховуванні і за них будуть вирішувати, на які сайти їм можна ходити, а на які - ні.

"Ти проти законопроекту 6688, значить, ти - не патріот! А то і зовсім - агент Кремля"

Це - найгидотніша і найцинічніша думка, яку часто доводиться чути під час таких дискусій. Зусиллями деяких особистостей проект тотального прослуховування і блокувань небажаних ресурсів в інтернеті оточений пухнастим ореолом патріотизму і любові до батьківщини. Мовляв, у нас війна і всі патріоти повинні об'єднатися. Мовляв, мало нам заборони Яндекса і ВКонтакте, візьмімо під контроль увесь інтернет, щоб жодна сволота крамольних думок не висловлювала.

На мій погляд, це крайня форма цинізму (з боку ініціаторів цієї пропаганди) і крайня форма ідіотизму (з боку послідовників). Повторюся, свобода і комфорт громадян держави повинні бути її вищими цінностями і сенсом її, держави, існування. Не можна боротися за праве діло лівими методами. Інакше ви швидко втратите орієнтацію у просторі. І почнете плутати, де право, а де ліво.

Досить сказати, що і минулорічна заборона російських соцмереж і обговорюваний сьогодні законопроект про блокування інтернету є радикальнішим вторгненням у приватність, ніж російський закон Ярової та інші путінські починання. Ми в буквальному сенсі відчайдушно прагнемо стати гіршими від тих, з ким боремося. Особисто мені від цього стає страшно."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...