Про це на своїй сторінці у Facebook пише Юрій Гаврилечко, передають Патріоти України.
"З початку Національний Банк України вже тричі за рік переглядав власний прогноз щодо інфляції у бік підвищення. Більшість українців цього не помітила й навряд чи навіть про це здогадується. Проте, переважна кількість наших громадян на власній кишені переконалася, що основної причиною не прогнозованої інфляції є зростання ціна на соціальні продукти харчування.
В тому, що вони дорожчають немає нічого дивного. З одного боку, українській уряд з липня поточного року припинив практику обмеження торгівельних націнок на соціальні продукти харчування, тим самим спровокувавши не лише збільшення цін на них, а "розігнавши" продовольчу інфляцію загалом. З іншого боку, кредитно-фінансова політика НБУ та "регуляторна" діяльність уряду, призвели до того, що майже третина всіх продуктів харчування, що виробляються в Україні була експортована.
Чи добре це? Залежно від того, для кого: для експортерів - добре, для вітчизняних споживачів - погано. Експортери отримали валюту і для них це добре. Споживачі отримали дефіцит товарів на внутрішньому ринку і зростання цін до межі імпортного паритету. Чому так? Тому що бізнес продає товари там, де більш вигідні умови. І не збільшивши ціну продажу на товари всередині країни (а, відповідно і закупівельні ціни), торгівельні мережі зіткнулися б з ще більшим дефіцитом. Ось і маємо ціни продукти харчування на рівні європейських.
Оцінити "масштаб трагедії" поможуть дані Державної служби статистики України. Так, якщо їм вірити, у січні–жовтні 2017 року реалізація продукції харчової промисловості склала 364,8 млрд грн, що відповідає 21,2% від усієї національної промислової продукції. І впродовж цього ж періоду часу, обсяг реалізованої харчової продукції за межі країни склав 99,5 млрд грн, що відповідає 27,3% від виробництва продуктів за це період.
Окрім того, постійна загроза девальвації гривні призвела до закладання ризиків "падіння" в ціну товарів. Внаслідок чого, частина продуктів харчування стала в Україні дорожчою, ніж в сусідніх країнах.
Проілюструємо це на прикладі такого традиційного продукту, як сало. За даними моніторингу цін, проведеного Українською асоціацією постачальників торгівельних мереж, ціна на сало цього року встановило рекорд, піднявшись із початку року на 68%. При тому велика різниця між цінами в окремих регіонах: коли тернополянин платить за нього 46 грн., то киянин – 124. Ціна на сало в столиці коливається між 100 та 150 грн. При цьому ціна іноді залежить від години продажу, а не від якості.
Сало в Україні є дорожчим ніж у Польщі, Литві та Білорусі. На середину грудня, в Україні ціна на сало в магазині становила 157,6грн. за кілограм продукту, у Білорусі – 140,5 грн., у Литві – 138,1 грн., а в Польщі всього 58,4 грн. Польські виробники відпускають сало, із необхідними для нашої країни документами, навіть від 25 грн. за кілограм. Причина цінових рекордів полягає в скороченні поголів’я свиней у селян, тому що цей продукт промисловим способом практично у нас не виробляється. А причина скорочення поголів’я у тому числі в зменшенні відходів продуктів зі столу господарів, які раніше були основним джерелом надходжень їжі. Раніше до третини всіх продуктів викидалося, що відповідає світовим тенденціям. Але через зниження рівня життя українці стали економнішими і купують стільки, скільки можуть з’їсти. Якщо ж додати африканську чуму свиней, то коло замикається.
Проте, є й приємна новина. Хоча загалом, ціни тримали шалений темп увесь рік й на кінець року вони втомились від бігу та почали призупинятись. За перші десять днів грудня зросли не всі 100%, а лише 65% продуктів, так званої, соціальної корзини.
Лідером подорожчання першої декади зими в гривневому еквіваленті став м’який сир, який додав 1,2 гривні за кілограм. Друге місце у вершкового масла і курячих яєць, які збільшились в ціні на 1 гривню. А замикає трійку «призерів» свинина – із 90 копійками за кіло.
За це же перідод на 40 копійок подешевшали куряча тушка, яловичина і гречка. Якщо ж скласти рейтинг зростання цін в поточному році, то переможці рейтингу ТОП-5 "цінових" лідерів у 2017-му, за даними моніторингу експерти Української
Асоціації постачальників торговельних мереж виглядатимуть так:
1 місце. Сало +68%.
2 місце. Буряк + 58%.
3 місце. Морква +57%.
4 місце. Свинина +37%.
5 місце. Яловичина +30%.
В гривнях це виглядає наступним чином:
1 місце. Сало, яке в цьому році подорожчало на 28 грн. за один кілограм.
2-3 місце. Свинина і вершкове масло, які додали в ціні 27 грн. за кіло.
4 місце. Яловичина, яка за 2017 рік виросла в ціні на 26 грн. за кілограм.
5 місце: сир м’який, вартість якого зросла на 20 грн.
Підсумовуючи, варто зазначити, що зростання цін невпинне та невблаганне і в 2018 році на нас чекають нові рекорди подорожчання продуктів харчування. З Новим Роком!"
14 вересня за новим церковним календарем (27 вересня за старим) - Воздвиження Хреста Господнього, нагадують Патріоти України. Свято пов'язане з ім'ям рівноапостольної Олени, матір'ю імператора Костянтина, яка, згідно з церковним переказом, відшукала Хр...
Різдво Пресвятої Богородиці віруючі за новим стилем відзначають 8 вересня. І цей день вважається дуже сильним енергетично, а молитви мають особливу потужність. За однією з традицій жінки, у яких немає дітей, накривають святковий стіл і запрошують бідни...