"Продуктовий туризм": Угорці розповіли, як можна заробити на кордоні із Закарпаттям

Ціна на бензин в Україні складає 256-270 форинтів, а дизель - від 260 до 280 форинтів (в Угорщині відповідно 365 та 370 форинтів). Отже, різниця є суттєвою порівняно із середніми внутрішніми цінами на паливо в Угорщині.

Подібне і з цінами на алкогольні напої, тютюн, безалкогольні напої та продукти харчування. Єдине, що часом зупиняє "продуктовий туризм" для угорців з прикордонних регіонів - це досить довге очікування на кордоні. Однак навіть за таких умов, такі поїздки є вигідними, - передають Патріоти України з посиланням на угорські ЗМІ.

За словами вже досвідчених угорських "продуктових туристів", найкраще їхати за товаром в Україну у понеділок, вівторок і суботу - бажано на світанку, коли проїзд через кордон більш-менш спокійний. Однак, вгадати точно неможливо - адже багато чого залежить від роботи угорських митників. У будь-якому разі подорожувати на Закарпаття для пересічного угорця вигідно.

"Перетинаю кордон досить часто - через близькість, великі пропозиції та помірні ціни. Особливо, коли дизельне паливо там коштувало всього 236 форинтів. Мій автомобільний бак вміщує 70 літрів, плюс ще 10 літрів можна законно провести додатково у каністрі. Якщо поїхати до найближчого супермаркету, купити безалкогольних напоїв та пива, тістечка тощо, то можна за одну поїздку зекономити до 20 000 форинтів (більше 2000 гривень). В Україні все набагато дешевше! Навіть окуляри чи весільні сукні, яку можна взяти в оренду. А цього не зробиш у Ніредьгазі за таку суму, як на Закарпатті. Однак те, що дешево для нас, для закарпатців зовсім ні - адже, наприклад, заправник на АЗС заробляє лише 15 000 форинтів (1500 гривень) на місяць, а вчитель у школі - 25-30 тисяч форинтів (3000 гривень)", - розповідає Аттіла з міста Ніредьгаза.

Суто "паливний туризм" в Україну з Угорщини тепер вже не популярний. Раніше люди їхали заправитись на Закарпаття навіть з Мішкольця та Дебрецена. Однак, коли різниця вже не стала такою суттєвою - заправлятися їдуть лише ті, хто живе у прикордонному регіоні.

Деякі угорці перестали їздити за кордон через те, що багато українських товарів можна купити на місцевих ринках. "Наприклад, перед Різдвом я закупилася на ринку за такими самими цінами практично як по той бік кордону. Це солодощі, печіво, шоколад. Мама купує вже довгий час українську гірчицю, майонез, кетчуп, молочні продукти. А батько купує сигарети, горілку та пиво у Duty free", - розповідає Домініка із Захоні.

Хоча трапляються і розчаровані якістю українських продуктів. "В мене боліла голова і я купила дешевший аналог Algopyrint (Аспірин) в Україні. Але він абсолютно не допоміг, тому вирішила більше не експериментувати - залишаюся при угорських таблетках. Також розчарував "коньяк" та деякі миючі засоби, зокрема пральний порошок відомої фірми. Мій брати кілька місяців тому заправився на незнайомій АЗС і його авто зупинилося, хоча бак був. Однак що робити - скаржитися нікому", - каже одна молода угорка.

Нагадаємо, що наразі без мита можна перевезти через кордон з України в Угорщину 1 літр алкогольних напоїв (горілка, коньяк) з вмістом понад 22%, 2 літри напоїв з меншим вмістом алкоголю, 16 літрів пива, 4 літри вина на людину. Також можна перевезти 40 штук сигарет (2 пачки), або 10 сигар або 50 грамів тютюну.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...