"Проект Петро", або Як нардеп-політтехнолог готує Порошенка до виборів

Непублічний депутат Ігор Гринів стає головною фігурою в оточенні Петра Порошенка.

Ігор ГринівСаме він - ключовий політтехнолог голови держави, який за півроку повинен здолати Юлію Тимошенко і привести власника Roshen до другого президентського терміну, передають Патріоти України.

У цієї людини фантастичний за українськими мірками стаж політтехнолога - 30 років, а у вітчизняному парламенті він вперше опинився ще в травні 1990 року. Проте ім'я Ігоря Гриніва мало що говорить більшості українців. Хоча з плодами його роботи знайомий чи не кожен житель країни.

Гринів був однією з топових фігур у виборчому штабі Порошенка в 2014-му: керував кампанією, придумав гасло Жити по-новому і привів свого патрона на Банкову. Саме він створив і нинішню рекламну кампанію Порошенка - численні білборди із гаслами "Армія! Мова! Віра! Ми йдемо своїм шляхом! Ми - Україна".

Але тепер перед політтехнологом Порошенка стоїть набагато більш складне завдання, ніж чотири роки тому. Якщо після Євромайдану власник корпорації Roshen ходив у фаворитах, то нині кожна нова хвиля соцопитувань демонструє погіршення підтримки чинного президента.

За даними серпневого опитування фонду Демократичні ініціативи та Центру Разумкова, за Порошенка готові проголосувати лише 7,9% виборців. Президент пропустив вперед лідера Батьківщини Юлію Тимошенко (17,8%) і Анатолія Гриценка (8,4%).

Але з точки зору Гриніва, все виглядає не так вже й трагічно, адже лише 37% виборців остаточно визначилися із вибором. Тобто майже дві третини потенційних виборців ще думають над тим, кому довірити країну. Саме на переконанні тих, хто має сумніви, і спеціалізується головний політтехнолог президента, говорить політик Роман Безсмертний, який керував виборчим штабом Віктора Ющенка в 2004-му.

Від хімії до політики

Львів'янин Гринів - хімік за освітою, проте вже з кінця 1980-х зайнявся політикою і став одним із засновників Народного руху України. У 1990-му він став депутатом в українському парламенті I скликання, однак уже в середині 1990-х пішов у бізнес.

Пізніше Гринів заснував юрфірму, яка лобіювала інтереси клієнтів в органах влади. У політичне життя львів'янин повернувся разом із новою партією Реформи і порядок (ПРП) Віктора Пинзеника в 1997-1998 роках - у ній він займався оргроботою.

У 2000-му Гринів провів свою першу виборчу кампанію "під ключ". Тоді йшлося про Львів, а об'єктом роботи став Тарас Чорновіл, який у підсумку вперше отримав мандат депутата Верховної ради.

Успішна кампанія вивела Гриніва на національний рівень. Уже в 2002 році ПРП увійшла до складу блоку Наша Україна (НУ).

Гринів називає себе архітектором цієї структури, вибудованої навколо Ющенка. НУ стала серйозною політичною силою і зрештою привела свого лідера на Банкову.

А трохи раніше - в 2002-му, на парламентських виборах, - Гринів познайомився зі своїм нинішнім патроном: Порошенко тоді очолював виборчий штаб блоку.

Проект Петро

Через десять років, у 2012-му, в голові Гриніва з'явилася стратегія Порошенко-президент. Нібито політтехнолог вже тоді зрозумів, що власник Roshen рано чи пізно очолить країну.

"Спочатку потрібно було зробити Порошенка досить сильним і впливовим, - розповідає про той період свого професійного життя Гринів. - А потім уже вирішувати: йти йому на вибори мера Києва або відразу в президенти". Але почався Євромайдан, і у Порошенка з'явилися чудові шанси на варіант "відразу".

"Це був період, про який мріє кожен політтехнолог: коли ти замірюєш рейтинг [свого підопічного], а він кожен місяць зростає на 5-10%", - згадує Гринів.

Після перемоги Порошенка на виборах у 2014 році його політтехнолог опинився на посаді заступника голови президентської адміністрації, а у підсумку став радником глави держави і депутатом БПП.

У 2016-му йому навіть довелося очолити на деякий час фракцію. Але, як розповідає політолог Володимир Фесенко, було помітно, що публічна політична діяльність не приносить Гриніву ніякої радості. І той із задоволенням знову пішов у тінь.

Нещодавно президентського радника знову довелося вийти "в люди": він спростував інформацію ряду ЗМІ про те, що в 2014-му команда Порошенка співпрацювала з Манафортом.

Складний пацієнт

У тому, що на виборах президента в 2019 році багато що буде залежати саме від Гриніва, не має сумнівів Юрій Стець, міністр інформполітики, який раніше відповідав за інформаційні технології в оточенні Порошенка. Мовляв, президент дотримується стратегії, згенерованої Гринівим.

"Порошенко все чує, дотримується графіку, сценарію, тактичних дій і стратегічного плану", - пояснює Стець.

Але в ситуації, коли рейтинг глави держави неухильно падає вниз, Гриніву буде складно. У цьому впевнений його колега по політтехнологічному цеху Сергій Гайдай.

"Якщо ти не у владі і обіцяєш жити по-новому, це ще працює, - каже Гайдай. - А коли ти при владі вже п'ять років, а життя по-новому так і не відбулося - це виглядає як знущання".

І все ж Гринів здатний знайти якісь фішки, які дозволять Порошенку залишитися серед фаворитів, прогнозує Фесенко.

"Які б претензії не висловлювали до Петра Олексійовича [Порошенка] (і багато - заслужені), але претензії - претензіями, а країна - країною", - наприкінці розмови з НВ загадково посміхається сам Гринів.

Джерело: НВ
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...