"Прорив для ЗСУ, або Яке нове озброєння отримає українська армія цього року", - блогер (фото, відео)

2019-й рік обіцяє бути проривним для Збройних сил України в плані прийняття на озброєння нових видів зброї та техніки.

Про це у своєму блозі пише журналіст і блогер Руслан Рудомський, передають Патріоти України.

"Міністр оборони України Степан Полторак вчора повідомив, що протягом 2019-го року по державному оборонному замовленню заплановано закупити до 20 нових типів зброї, які раніше взагалі не були на озброєнні ЗСУ.

Це стало можливим після того, як уряд ухвалив дострокове планування по оборонці, а саме: з 2017-го року в Україні розпочала роботу трирічна система Державного оборонного замовлення, що дозволило державним замовникам і виконавцям оборонного замовлення більш чітко планувати свою роботу і ресурси.

Так, за підсумками виконання державного оборонного замовлення в 2018-му році в Збройні сили України поставлено понад 3 тисячі зразків озброєння, військової техніки та спеціальних виробів, а також понад 450 тисяч ракет і боєприпасів.

За даними РНБО, у 2019-му році планується завершити ряд пріоритетних проектів щодо створення ракетної і ракетно-реактивного зброї, а також підтримка перспективних розробок та виробництва озброєння і військової техніки. Для цього у державному бюджеті на 2019-й рік фінансування завдань оборони і безпеки збільшено на 33,3 млрд гривень у порівнянні з минулим роком, і передбачено у сумі 212,0 млрд гривень, що становить 5,37 % валового внутрішнього продукту.

Які саме новинки можуть очікувати українську армію у новому році?

Найбільш очікуваним є завершення розробки і державних випробувань комплексу крилатих ракет "Нептун", призначених для ураження морських берегових цілей.

Очікується, що "Нептун" зможе летіти на висоті 10-15 метрів над водою, на кінцевій ділянці відбуватиметься захоплення цілі і висота польоту може зменшуватися до 5 м. Вага бойової частини навряд чи буде більшою за 145 кг. Дальність пуску не може перевищувати 280 км, бо існують міжнародні домовленості, згідно з якими велася розробка. Також "Нептун" має бути оснащений проникаючою осколково-фугасною бойовою частиною, завдяки якій можна топити ракетні, артилерійські та інші катери і кораблі.

Якщо подивитися на останнє відео випробувань від КБ "Луч", то стає зрозуміло, що наразі ухил робиться саме на варіант берегового базування ракети. Втім, розглядається всерйоз як морське так і повітряне базування.

Якомога швидше завершення випробувань і перехід до серійного виробництва є дуже важливим. Оскільки після агресії Росії проти українських кораблів неподалік Керченської протоки і загальну перевагу флоту російського флоту в Азовському морі, "Нептун" стане серйозним аргументом для прикриття портів Маріуполя, Бердянська та загалом Азовського узбережжя.

Спеціально під крилаті ракети "Нептун" у нас розпочали будівництво ракетних катерів "Лань", розробки конструкторського бюро ПрАТ "Завод кузня на Рибальському".

Даний ракетний катер призначений для патрулювання, здійснення конвоювання та у разі потреби знищення бойових кораблів, транспортів і десантних засобів противника як самостійно, так і у взаємодії з ударними силами флоту.

Згідно затвердженої у 2015-му році перспективної структури, до 2020-го року планувалось ввести до складу ВМС України три ракетних катери типу "Лань" (по одному у 2018-му, 2019-му і 2020-му роках). Однак, з певних причин виготовлення та спуск на воду першого катера очікується не раніше 2019-го року.

Ну і раз ми вже заговорили про кораблі, то у 2019-му році очікується прихід в Україну і взяття на озброєння американських кораблів типу "Айленд" ("Island"), які були безкоштовно надані Україні Сполученими Штатами Америки на умовах "самовивозу".

Вперше про передачу Україні двох кораблів типу "Айленд" згадали ще в 2014-му році на рівні пропозицій, і лише 27 вересня 2018-го року у Балтиморі за участі президента України Петра Порошенка та віце-адмірала Берегової охорони США Майкла Макаллістера відбулась церемонія передачі катерів Drummond та Cushing Україні.

Обидва кораблі оснащені радіо-локаційною станцією загального виявлення AN/SPS-73 та 5,4 метровим доглядовим човном Zodiak Hurricane 540. Крім цього джерела повідомляють, що кораблі будуть передані Україні зі штатною зброєю, а це 25-мм артилерійські установки Bushmaster Mark 38 Mod 0, що саме по собі дуже круто хоча б з огляду на те, що ЗСУ з таким раніше не мали справи.

Також у 2019-му році очікується початок серійного виробництва і постачання до ЗСУ ракет "Вільха" зі збільшеною дальністю ураження.

Зараз про Вільху у вільному доступі інформації дуже мало, в основному – через секретність проекту. Через це значна кількість людей досі думають, що "Вільха" – це РСЗВ (реактивна система залпового вогню). Але, насправді, це не так. Перш за все, "Вільха" – це ракета.

"Вільха" – це реактивний, високоточний 300-мм снаряд, який здатний вражати цілі на відстані 120 км. Точнісь відхилення від цілі – 50 метрів, при використанні інерційної системи наведення, та 7 метрів, при використанні GPS-корекції. Також, за деякими даними, "Вільха" може вражати цілі на максимальній відстані 170 км. Мова йде як про наземні так і надводні цілі разом з повітряними об'єктами.

Очікується, що військові можуть отримати нове озброєння в середині 2019-го року.

Також у новому році очікується прийняття на озброєння першої вітчизняної РСЗВ (реактивна система залпового вогню). Ще рік-два тому можна було б впевнено сказати, що нею буде РСЗВ "Верба" виробництва Харківського конструкторського бюро з машинобудування імені Морозова (ХКБМ).

"Верба" – це реактивна система залпового вогню на базі автомобіля КрАЗ-6322 і бойової частини БМ-21 "Град", що була розроблена у 2015 році ХКБМ. Модернізована система оснащена кабіною на 5 місць, а керування вогнем, прицілювання та перезаряджання здійснюється в автоматичному режимі з кабіни, без безпосереднього втручання розрахунку в її роботу.

Перезаряджання повного комплекту з 40 ракет здійснюється протягом 10 хвилин механізованим способом. Для цього харківськими конструкторами розроблено транспортно-заряджаючу машину.

Маса нової системи сягає майже 20 т, але вона здатна розвивати швидкість до 85 км/год. Відомо також, що "Верба" може мати і броньовану версію з кабіною від бронеавтомобіля "Раптор" і захистом основних систем автомобіля.

Що важливо: комплекс "Верба" на 80% складається з вітчизняних складових, а від старого "Граду" залишилась лише пускова установка і було збережено механічну система керування вогнем, яку можна буде задіяти у випадку позаштатних ситуацій.

Однак, буквально наприкінці 2018-го року "Шепетівський ремонтний завод", що входить до складу ДК "Укроборонпром", представив нову українську РСЗВ БМ-21 УМ "Берест".

По суті, "Берест" є глибокою модернізацію 122-мм РСЗВ БМ-21 "Град", здійсненою "Шепетівським ремонтним заводом" за власні обігові кошти. Перевагою даної моделі є повна імпортозаміщеність – у її виробництві використовуються лише українські комплектуючі, включаючи нове шасі вітчизняного виробництва.

Використання сучасних цифрових технологій надає "Бересту" ключові бойові та експлуатаційні переваги, які значно розширюють бойові можливості установки. Зокрема, мова йде про цифрову систему управління вогнем, яка дозволяє екіпажу проводити підготовку до стрільби, зокрема топогеодезичну прив'язку, не залишаючи кабіни.

Ще однією особливістю нової РСЗВ є збільшення потужності залпу до 50 реактивних снарядів, замість 40 у "Града". Це дозволяє оперативно розподіляти вогонь між різними цілями і гарантовано знищувати противника.

По суті, "Берест" є шепетівським аналогом харківської "Верби". Судячи з наявної інформації, принципово відрізняються ці РСЗО лише шасі та кількістю ракет у вогневому блоці (у "Верби" їх 40, тоді як у "Береста" 50). Разом з тим, експерти відзначають більшу автоматизацію "Верби".

Ще один перспективний напрямок розвитку озброєння ЗСУ – самохідна артилерійська установка (САУ) "Богдана" на колісному ходу.

САУ "Богдана" – це перспективна українська самохідна артилерійська установка калібру 155-мм (стандарт НАТО). Гармата "Богдани" встановлена на колісне шасі, а не на гусеничне – це зроблено з метою підвищення маневреності.

Вона має унікальний калібр 155-мм, якого ніколи раніше не було ані в ЗСУ, в радянській армії і в російській арміях. Разом з тим, гаубиця повністю виготовлена на українських підприємствах.

Вражає і швидкість, з якою стріляє – це 6 снарядів на хвилину. Унікальність гаубиці полягає в тому, що спеціальними боєприпасами вона може вражати цілі на відстані до 60 кілометрів. Система управління гарматою і технологія її виготовлення відповідає стандартам НАТО.Також, судячи з усього, у 2019-му році у розпорядження Збройних сил України надійде ще одна одиниця озброєння – чехословацька самохідна гаубиця "Дана" (ShKH vz. 77 Dana).

152-мм самохідна гармата-гаубиця vz.77 "Дана" відноситься до самохідних артилерійських установок (САУ) на колісному ходу. Вона була створена у 1976-му році на підприємстві Zavody tazkeho strojarstva-Dubnica (ZTS-Dubnica) в місті Дубница-над-Вагом (тоді Чехословаччина, зараз – Словаччина), як вдосконалений конкурент радянської 152-мм гаубиці 2С3 "Акація", і вже в 1977-му році була прийнята на озброєння Чехословацької народної армії.

Від "Акації" "Дана" (назва є абревіатурою з слів "Dělo Automobilní Nabíjené Automaticky" – "Автомобільна Гармата з Автоматичною Зарядкою") відрізняється колісним шасі підвищеної прохідності (всі радянські САУ були на гусеничному ходу), довшою гарматою в 36 калібрів (в "Акації" 28 калібрів) і унікальним механізмом заряджання.

В якості основи для шасі використаний повнопривідний чотиривісний автомобіль підвищеної прохідності Tatra T815, серйозно модернізований для цієї мети. Шасі має колісну формулу 8x8, з двома передніми керованими парами коліс. Підвіска – незалежна пружинна. Колеса оснащені системою регулювання тиску повітря в шинах.

Що стосується озброєння, то воно складається з 152-мм гармати-гаубиці, встановленої в рухомій башті, і 12,7-мм зенітного кулемету ДШКМ. Важливо те, що для стрільби "Дана" може використовувати будь-які придатні для цього снаряди калібру 152-мм, як чехословацького, так і радянського виробництва.

Також САУ "Дана" має ряд модифікацій, включаючи оснащені гарматою 155-мм за стандартами НАТО, які постачаються на озброєння Чехії, Словаччини, Польщі, Грузії, Азербайджану і Лівії.

Ну і з особливим нетерпінням очікується прийняття у 2019-му році на озброєння оперативно-тактичного комплексу "Грім-2".

"Грім-2" – це комплекс оперативно-тактичного призначення з високою точністю ураження і прохідністю протиракетної оборони понад 96%. Це досягається за рахунок того, що дані ракети здатні летіти не тільки по балістичній прогнозованій траєкторії, але і по аеробалістичній – непередбачувано змінюючи траєкторію по ходу польоту, що гарантує прорив всіх існуючих сьогодні систем ППО, навіть російських С-300 і С-400.

Відомо також, що бортова система управління ракети інерційна, комплектується системами навігації і наведення різного типу (радіолокаційними, оптико-електронними).

Бойовий блок одноступеневої балістичної ракети проектується масою 480 кг. Моноблочна схема використовує осколково-фугасну або проникаючу осколково-фугасну ампулу. Вага боєзаряду дає можливість говорити, що він здатний знищити противника на площі 10 тисяч квадратних метрів, при використанні касетного заряду, або на площі 2-3 гектара звичайним осколково-фугасним зарядом.

Особливо авторами проекту підкреслюється, що комплекс "Грім-2" пристосований для стрільби як балістичними, так і крилатими ракетами, що робить його універсальним і придатним, як для протиповітряної оборони, так і для берегової охорони, а також дозволяє використовувати, як далекобійний оперативно-тактичний комплекс.

Мінімальна дальність стрільби цього комплексу складає 50 км, максимальна – 280 км в експортної версії і 350 км – для потреб ЗСУ (це пов'язано з "Режимом контролю за ракетними технологіями", який забороняє продаж іноземним державам ракет "земля – земля" з більшою дальністю). Однак, судячи з наявної інформації з цілого ряду джерел, 350 км – це "юридична" дальність (прописана згідно існуючих юридичних обмежень), а реальна дальність "Грому-2" може скласти до 500 кілометрів, що дозволяє вражати цілі на території навіть Москви.Таким чином, тактичний ракетний комплекс "Грім-2" може розглядатися як потужний засіб неядерного стримування агресора.

Це лише основні, на нашу думку, новинки озброєнь, які у 2019-му році мають стати на озброєння Збройних сил України. Звісно, очікуються й інші, серед яких безпілотний ударний розвідувальний комплекс "Сокіл", переносний ЗРК "Колібрі", високоточний снаряд "Квітник", бронеавтомобіль "Козак-2М" з протитанковим бойовим модулем, бойова машина піхоти БМП-1У, снайперські гвинтівки з Канади, засоби розвідки тощо.

Також не виключено, що протягом року плани будуть дещо коригуватись і певні моделі з цього списку ми в українській армії так і не побачимо, або побачимо не у 2019-му році, а пізніше."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...