Прощання з совком: У Міноборони повідомили, скільки військовослужбовцям дозволено ще носити стару, пострадянську форму

Носіння військовослужбовцями Збройних сил України парадної (парадно-вихідної) та повсякденної форми одягу старого зразка та знаків розрізнення до неї дозволяється до кінця 2018 року.

Про це йдеться в наказі міністра оборони України Степана Полторака №606 “Про затвердження Правил носіння військової форми одягу та знаків розрізнення військовослужбовцями Збройних сил України та ліцеїстами військових ліцеїв”, передають Патріоти України.

“Носіння парадної (парадно-вихідної) та повсякденної форми одягу старого зразка та знаків розрізнення до неї дозволяється до 01 січня 2019 року”, – йдеться у документі.

Зазначається, що право на носіння військової форми одягу мають військовослужбовці, військовозобов’язані під час проходження зборів, резервісти, курсанти, ліцеїсти, а також особи, звільнені з військової служби в запас або у відставку з наданням права носіння військової форми одягу. Громадянам, які звільнені з військової служби з зарахуванням у запас або у відставку, дозволяється носіння військової форми одягу, яка встановлена на момент звільнення.

“Військову форму одягу носять у суворій відповідності з цими Правилами. Предмети військової форми одягу повинні відповідати встановленим у наказі “Про затвердження Зразків” описам, бути ретельно припасованими й утримуватися в бездоганному стані. Громадяни, які звільнені з військової служби з правом носіння військової форми одягу, носять її відповідно до правил, встановлених на час звільнення”, – зазначається у документі.

Встановлено такі види військової форми одягу: парадна (парадно-вихідна); повсякденна; польова (службова морська); спеціальна (робоча); спортивна. Кожна з цих військових форм поділяється на літню та зимову, а також демісезонну при повсякденній і польовій (службовій морській) формі одягу.

Дозволяється носити парадно-вихідну форму одягу у вихідні дні та в позаслужбовий час за межами військової частини.

Військовослужбовцям, які проходять військову службу за контрактом, дозволяється носити цивільний одяг у позаслужбовий час, а за окремою вказівкою – у службовий час. Військовослужбовцям строкової служби під час перебування у відпустці, а курсантам і ліцеїстам – і у позаслужбовий час, дозволяється носити за межами військової частини цивільний одяг.

За належністю військова форма одягу поділяється на: військову форму одягу Сухопутних військ ЗСУ (СВ ЗСУ); Повітряних сил (ПС ЗСУ); Військово-Морських сил (ВМС ЗСУ); Високомобільних десантних військ (ВДВ ЗСУ); військову форму одягу Сил спеціальних операцій Збройних сил України (ССпО ЗСУ).

Військовослужбовці носять форму одягу відповідно до виду ЗСУ, яка встановлена для військової частини, де вони проходять військову службу та військового звання. Для СВ та ВДВ ЗСУ колір форми одягу захисний (“меланж”), для ПС ЗСУ – синій (“меланж”), для ВМС ЗСУ – чорний, для ССпО ЗСУ – темно-сірий (“меланж”). На визначених предметах військової форми одягу військовослужбовці (кому встановлено) носять емблеми відповідно до своєї військової спеціальності.

Військову форму одягу для військових частин, які не належать до видів ЗСУ, ВДВ ЗСУ і ССпО ЗСУ, носять військову форму одягу СВ ЗСУ, але із визначеними для них емблемами на відповідних предметах військової форми одягу.

Військовослужбовцям-жінкам при перебуванні у військовій формі одягу дозволяється носити сумки однотонних неяскравих забарвлень.

Військовослужбовцям, ліцеїстам та іншим визначеним цим наказом особам при перебуванні у військовій формі одягу рекомендовано утриматись від: використання навушників від електронних пристроїв під час пересування пішки, якщо це не передбачено службовою необхідністю; носіння в кишенях предметів, що виступають назовні чи переповнюють їх; носіння рюкзаків на плечах, що своїми шлейками закривають погони.

Указом затверджуються також правила носіння нових елементів форми, які були введені з 2013 року, вводиться повністю нова символіка, нові знаки розрізнення, нові берети, їх кольорова гамма та призначення. Крім того, запроваджується новий підхід до нарукавних знаків, нові знаки розрізнення військових звань та розміщення їх на погонах від ліцеїстів до генералів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...