"Прощавайте, невмиті олігархи": Українські домогосподарства масово втікають у енергонезалежність

Сонячні електрогенератори заощаджують витрати вище, ніж доходи від депозитів у банках, ще й убезпечують від неприємних сюрпризів обленерго та дають можливісті збувати надлишок електрики у мережу за зеленими тарифами.

За останні три роки в Україні більше 3 тисяч приватних домогосподарств встановили сонячні електростанції загальною потужністю 51 МВт, - йдеться в повідомленні Кабміну, передають Патріоти України.

Більшість, а саме - близько 2 тисяч сімей, перейшли на "чисту" електроенергію у 2017 році. Зокрема, в четвертому кварталі 2017 року, незважаючи на зимовий період, перевагу "чистій" електроенергії надали 687 домогосподарств, що на 30% більше в порівнянні з третім кварталом того року.

"Стрімкий попит населення на сонячну електроенергію пояснюється прийнятим в 2015 році законом, яким надано вигідний "зелений" тариф з прив'язкою до курсу євро. Це означає, що домогосподарство може продавати надлишок згенерованої "чистої" електроенергії в мережу і швидко повертати кошти, вкладені в сонячні панелі без застережень щодо інфляції", - зазначив голова Держенергоефективності Сергій Савчук.

Якщо сонячні установки потужністю до 30 кВт встановлені в 2017 році, то "чисту" електроенергію можна реалізовувати за тарифом 18,09 євроцента/кВт-год до 2030 року.

Переходити на "сонячну" електроенергію також допомагає влада на місцях. Зокрема, у Львівській області з обласного бюджету домогосподарству повертають 10% суми кредиту на сонячні панелі, а в Житомирській області - 20% суми кредиту. У місті Хмельницькому та місті Броди (Львівська область) з міського бюджету повертають 10% вартості робіт по установці сонячних електростанцій.

Загалом, за три роки приватними домогосподарствами інвестовано в установку сонячних панелей майже 52 млн євро.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...