"Процес пішов. Як Україна має говорити зі Заходом", - дипломат

Лінія спротиву Росії набуває все реальніших обрисів. Але Київ має оборонятись і сам.

Про це у своєму блозі пише дипломат, міністр закордонних справ України у 2007-2009 роках Володимир Огризко, передають Патріоти України.

"Якщо взяти Мюнхенську конференцію з безпеки, то я не можу сказати, що вона мене розчарувала. З одного боку, це був традиційний для Заходу тренд: давайте дружити, деескалюватись, не бачити тих речей, які є очевидними, продовжувати будувати Північний потік-2 тощо. Та з іншого боку, президента Порошенка запитали: яким чином нам треба спільно протидіяти путінській агресії і якою може бути роль України у цій спільній реакції? І якщо таке запитує кандидат на посаду президента Єврокомісії від Європейської народної партії Манфред Вебер – тобто від об’єднання всіх правоцентристських партій у Європарламенті, куди входять багато керівників урядів – то це значить, що ситуація у їхніх головах починає змінюватись. Говорити про довершеність цієї антипутінської коаліції ще не доводиться. Та процес пішов – і мене це тішить.

Захід традиційно неповороткий у прийнятті рішень. Але коли вони вже з’являються, маховик набирає швидкість і зупинити його стає практично неможливо. І я думаю, що в підсумку Путін потрапить під каток. І цей каток може зробити з Росії мокре місце.

Що ж ми можемо відповісти на запитання про спільний спротив російської агресії? Наразі в багатьох західних головах Україна досі не є східним флангом НАТО. Ми така собі сіра зона, десь між НАТО і Росією, за яку борються і намагаються вчепитись. І щоб із сірої зони перетворитись на білу, нам потрібно стати цікавими для НАТО.

А в моєму розумінні – корисними. Тобто сказати НАТО: «А не треба розміщувати ваші ракети середньої чи малої дальності на території України – ми там розмістимо свої». Для цього необхідно прийняти політичне рішення.

Через грубе порушення з боку РФ Договір про ліквідацію ракет середньої та малої дальності через кілька місяців припиняє свою дію. Україна була вільна від його зобов’язань ще з першого дня російської агресії. Думаю, нашим інженерам вистачить кількох років, аби відновити свою роботу: за цей час ми не лише не втратили, а й тримаємо на належному рівні свій потенціал.

Також не думаю, що це питання надто великих грошей, бо йдеться насамперед про національну безпеку. І якщо ми матимемо ці елементи стримування, то станемо цікавими для НАТО. Будемо не лише тими, хто просить, а й такими, хто щось приносить. Таку країну запросять до Альянсу.

Які можуть бути заперечення з боку Заходу? Стаття 51 Статуту ООН чітко говорить, що кожна країна має право на самооборону. Нас уже вмовляли в 2014 році не провокувати агресію. Що маємо у підсумку? Втрачений Крим і війну на Сході. Тож бувають моменти, коли ми маємо подякувати партнерам за поради, але зробити по-своєму. Нам про градус напруги треба думати, чи про можливість себе захистити? Відповідь однозначна: ми повинні дбати про власну безпеку.

На превеликий жаль, історія не знає умовного способу. У 1994 році ставити питання руба про ПДЧ було б наївно: Захід не був готовий надати його навіть Польщі, Чехії та Балканським країнам. Це був лише початок процесу, і політично в цій об’єднаній Європі вони нас не бачили.

Та зараз ми повинні чітко і ясно ставити питання руба. І ми могли зробити це ще 20 лютого 2014 року. Бо якщо є загроза нашому суверенітету, то ми повинні відразу ж почати робити все, щоб його відстояти."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...