Провідне фахове видання США аналізує, яких змін зазнали ЗСУ за час російсько-української війни

Без сумніву головний критерій оцінки збройних сил будь-якої країни – це її здатність ефективно виконувати поставлені завдання в умовах воєнного часу.

Однак здатність використовувати оборонний бюджет якомога ефективніше – тобто так, щоб кожна одиниця капіталовкладень приносила найкращий результат – може стати не менш важливим критерієм оцінки. Такий підхід може виявитися особливо корисним, якщо ми хочемо оцінити ті зміни, які відбулися в Збройних силах України з 2014 року. Про це йдеться у статті заступник директора Інституту світової політики в Києві Миколи Белескова "Ukraine’s Military Is Back" для американського аналітичного видання з військово-політичної тематики The National Interest, передають Патріоти України.

"З моменту початку російсько-української війни витрати України на оборону зросли в кілька разів. У 2013 році бюджет Збройних сил України становив 15,2 мільярда гривень, а в 2017 році він досяг 64,4 мільярда гривень. У 2018 році Україна виділила на військові потреби 86,14 мільярда гривень. Однак цей вражаючий ріст виглядає вже не таким радикальним, якщо порівняти зміни в розмірі оборонного бюджету України у доларах. У 2013 році Україна витратила на військові потреби 1,9 мільярда доларів, у 2017 році – 2,35 мільярда доларів, а в 2018 році – 3,02 мільярда доларів. Тобто за останні чотири роки в доларах військовий бюджет України виріс не дуже значно.

Проте, в порівнянні з початком 2014 року в Збройних силах України відбулися значні поліпшення. По-перше, чисельність українських збройних сил зросла з 157 тисяч чоловік (з яких 120 тисяч були військовослужбовцями) в 2014 році до 250 тисяч (з них 204 тисячі військовослужбовців) сьогодні. Коли Росія почала свою агресивну кампанію, тільки 6 тисяч військовослужбовців – одна бригада – були в повній бойовій готовності і могли виконувати накази політичного керівництва. У 2013 році Збройні сили України не проводили ніяких військових навчань на рівні бригад і полків. У 2016 році в Білу книгу українського Міністерства оборони було занесено 20 навчань на рівні бригад. А в 2017 році Сухопутні війська провели 26 навчань на рівні бригад.

Ситуація в бронетанкових військах теж покращилася. У 2014 році безліч танків були непридатні для експлуатації. З тих пір влада активно займалися закупівлями нових і модернізацією старих танків і бронемашин. Збройні сили отримали 4 142 танка і бронемашини в 2014 році, 3 227 одиниць бронетанкової техніки в 2015 році і 530 одиниць в 2016 році. Сьогодні потреби України в танках і бронемашинах повністю задоволені.

Українські Повітряні сили теж якісно змінилися на краще. Сьогодні в розпорядженні у ПС України є 71 повністю функціональний винищувач четвертого покоління (Су-27 і МіГ-29). Крім того, число льотних годин на кожен екіпаж було збільшено з 36 до 46 годин на рік. З 2014 по 2017 рік майже 60 винищувачів і бомбардувальників були модернізовані або відремонтовані. Більш того, в даний час ведуться роботи з ремонту ППО. До середини 2017 роки було відремонтовано до 65% С-300ПС/ПТ1 і 20% комплексів «Бук-М1». Сьогодні в збройних силах України є 25 дивізіонів, озброєних С-300ПС/ПТ1, 10 дивізіонів озброєних «Бук-М1», і один дивізіон, озброєний С-300В1.

Варто також згадати про розробку ракетних комплексів. Державні приймальні випробування реактивної системи залпового вогню «Вільха» заплановані на березень 2018 року. Ця система класу «земля-земля» була розроблена на основі реактивної системи залпового вогню «Смерч». Вона дозволить українським збройним силам наносити точні удари на відстані до 120 кілометрів і послужить заміною застарілого тактичного ракетного комплексу «Точка-У». Крім того, зараз ведеться розробка протикорабельної крилатої ракети «Нептун». Перші випробування цієї ракети відбулися в січні 2018 року. Як тільки випробування закінчаться, «Нептун» буде розгорнуто в якості ракетного комплексу берегової охорони, а потім його будуть встановлювати на ракетні катери і винищувачі.

За останні чотири роки Україні вдалося зміцнити свій оборонний потенціал без радикального збільшення фінансування. Це частково пояснюється тим, що пропорції розподілу оборонного бюджету змінилися: з 2014 року частка бюджету, що виділяється на закупівлю та модернізацію, збільшилася на 10%. Щоб розуміти, як витрачаються виділені кошти, варто відзначити, що в 2013 році Україна витратила 10% (190 мільйонів доларів) свого військового бюджету на закупівлю військового обладнання, і вона набула всього два сучасних літака, п’ять різних РЛС, один навчальний комплекс для пілотів, 194 навігаційних пристрої і 28 рацій. Іншим поясненням є впровадження системи внутрішнього аудиту і контролю, яка допомагає ефективно використовувати обмежені ресурси. В цілому, кошти, наявні в розпорядженні Збройних сил України, стали використовуватися набагато раціональніше. За останні чотири роки Україні вдалося зробити набагато більше для усунення провалів в бойовій готовність своїх військ, ніж за попередні 20 років."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...