"Провідниця попереджала: якщо почнуть стріляти, щоб падали на підлогу. Було дуже страшно": Переселенка з Лисичанська про те, чому не хоче більше на Донбас

51-річна Галина Чередниченко з дочкою Тетяною та онукою Лізою виїхала з рідного Лисичанська чотири роки тому.

Вони оселилися в Рівному, і повертатися назад не хочуть, - передають Патріоти України з посиланням на "7 днів".

"За два роки до початку війни я увірувала, знайшла церкву, Господь почав відкриватися мені. За кілька місяців до того, як ми поїхали, Господь почав стукати вночі і кричати мені. Я думала, що це стукає батько. Потім зрозуміла, що Господь... Він говорив: "Їдь". А я питаю: "Куди, Господи?" А він: "На захід України", - розповідає Галина.

У західних областях у жінок не було рідні, тому наважитися на такий крок було не просто. До остаточного рішення підштовхнула війна. Галина вибирала з трьох міст: Вінниця, Житомир та Рівне. У міськадміністрації Вінниці жінці порадили не їхати, в Житомирі – також. А в Рівному з привітністю запросили родину.

"Купила собі квиток на поїзд "Лисичанськ – Київ" на 24 травня. І 22 травня в п'ять ранку у нас почалися бойові дії прямо під вікном. Вирішили, що їдемо втрьох. В хаті залишилися мої батьки. Господь нас благословив на дорогу", - згадує Галина.

Тоді вже з Лисичанська не можна було виїхати поїздом, довелося добиратися на автобусі до Луганська, а звідти на поїзді в Київ. "Пам'ятаю, як в Алчевську сідали жінки з дітьми: по троє, четверо, то були їх і чужі. Укладали дітей на полиці по двоє, троє. Вночі поїзд їхав з вимкненим світлом. Провідниця попереджала: якщо почнуть стріляти, щоб падали на підлогу. Було дуже страшно", - каже жінка.

Галина розповідає все українською. Раніше вона спілкувалася російською, але тепер у родині звучить українська мова. "За цей час, який ми в Рівному, переконалися, що дев'яносто дев'ять відсотків людей, які нам зустрічаються, - це дуже хороші люди. Нас скрізь підтримують", - каже Галина.

Повертатися в Лисичанськ сім'я не хоче, тому що тепер для них рідне місто – це Рівне.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...