"Приймемо "як брата", - Філарет про "примирення" з Онуфрієм

Це станеться, коли предстоятель УПЦ МП приєднається до ПЦУ.

Патріарх Філарет заявив, що в разі, якщо глава церкви Московського патріархату митрополит Онуфрій погодиться увійти до Єдиної автокефальної церкви, його приймуть там "як брата", передають Патріоти України з посиланням на Главком.

Патріарх назвав неправдою інформацію про те, що патріарх РПЦ Алексій розглядав можливість надати українській церкві повну незалежність, а його Грамота про самостійність на початку 90-х була лише першим кроком.

Філарет додав, що ніхто не хотів давати Україні ні автокефалії, ні самостійності, незалежності в управлінні. "Але на Помісному соборі, який обирав патріарха московського, і на якому обрали не мене предстоятелем, а патріарха Алексія, я поставив питання, щоб права українського екзархату Української православної церкви були розширені. Бо Михайло Горбачов тоді порушував питання про розширення прав республік. Оскільки Україна як республіка отримувала широкі права то, відповідно, я хотів, щоб український екзархат мав більше прав. і тоді Собор виніс постанову, що УПЦ надається право самостійності і незалежності у керуванні, але у складі Московського патріархату", — розповів Філарет.

За його словами, саме ту Грамоту привозив потім до Києва патріарх Алексій і в Софійському соборі після літургії вручив її Філарету. "Це ще за часів СРСР. А коли Союз розпався і Україна оголосила себе незалежною державою, тоді я на Соборі української церкви порушив питання про повну незалежність. І ми на Соборі 1-3 листопада 1991 року ухвалили таке рішення", — наголосив він.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...