"Путін буде використо­вувати всі засоби в Україні", - генерал про головні загрози Росії на виборах в Україні

У Службі безпеки України заявили, що Росія готує масові кібератаки під час президентських виборів в Україні.

Експерт з питань безпеки Василь Богдан

Про те, якими ще способами Кремль спробує втрутитися в українські вибори, чи відмовиться Володимир Путін від військового сценарію в Україні і які загрози РФ несе для всього світу, журналісти поговорили з ветераном зовнішньої розвідки України, генерал-лейтенантом Василем Богданом, передають Патріоти України з посиланням на Апостроф.

- Днями в СБУ заявили, що Росія готує масові кібератаки під час президентських виборів в Україні. Яка найбільша загроза надходитиме від Росії на виборах?

- По-перше, загрозою є сам путінський режим. Це агресивний режим, що проводить політику реколонізації земель, які колись належали романівській імперії, потім Радянському Союзу, а сучасна Росія одноосібно і незаконно визнала себе правонаступником Радянського Союзу.

По-друге, в ситуації, коли Путіну вже стало зрозуміло, що наскоком Україну не взяти, він вирішив скористатися ситуацією, пов'язаною з президентськими і парламентськими виборами, щоб спробувати підірвати країну зсередини і провести на ключові політичні посади тих людей, які б кардинально змінили вектор зовнішньополітичної діяльності України в бік Росії, що сприяло б подальшій експансії путінської Росії на Захід.

У нинішній ситуації Путін намагається використати всі засоби. Як відомо, російським спецслужбам додатково виділено 350 мільйонів доларів для проведення інформаційно-підривної пропагандистської і диверсійно-терористичної діяльності в Україні – їх метою є створення зон і осередків соціальної напруженості, вкидання різноманітних дезінформаційних і компрометуючих матеріалів на певних політиків та політичні сили. Безумовно, що у зв'язку з цим росіяни будуть досить активно використовувати кіберпростір.

Тому висновки і заяви українських спецслужб ґрунтуються на об'єктивній і достовірній інформації. І очікування такого підходу путінського режиму до ситуації в Україні напередодні і в процесі виборів повинно було спонукати всі гілки влади для мобілізації відповідних ресурсів. Перш за все, треба вдосконалити законодавство України у цьому відношенні, особливо щодо подальшої криміналізації. Демократія – так, свобода слова – так, але є певні особливості української молодої демократії, які дозволяють нашому ворогу цим користатися і активно проводити свою підривну пропагандистську діяльність. Взяти того ж Віктора Медведчука, який на придбаних через своїх посередників каналах проводить брутальну антиукраїнську політику. Фактично він є рупором Кремля, резидентом Путіна в Україні, але лише почали вживати якихось заходів. Повинна бути правова оцінка його діям, а якщо не вистачає права – його треба створити.

Треба визнати, що й російські війська, які стоять біля наших кордонів, загрозливо впливають на окремих політиків. Це результат не досить ефективної роботи всіх гілок влади і громадянського суспільства в цілому. Тому що озирання – а раптом щось – це не та стратегія, яка повинна застосовуватися в умовах збройної агресії сусідньої держави.

Ми зможемо ефективно боротися з агресором при спільних зусиллях гілок влади. Наголошую на діяльності правоохоронних органів і спецслужб, тому що я маю інформацію про те, що деякі правоохоронці і представники спецслужб починають вже задумуватися – чи варто зараз ефективно працювати, бо може прийти інша влада, і які тоді будуть перспективи. Не тільки олігархи розкладають яйця в різні кошики – окремі правоохоронці і представники спецслужб починають діяти таким же чином. Тому в цій ситуації величезна роль відводиться керівникам цих спецслужб і правоохоронних органів – якщо до влади прийдуть колаборантські сили, то це матиме наслідки на багато десятиліть. Тоді ми можемо забути про те, що будуємо незалежну державу.

- Чи може Путін у такому разі остаточно відмовитися від військового сценарію в Україні?

- На даному етапі Путін навряд чи наважиться на повномасштабну агресію щодо України – навіть за умови повної поразки проросійських сил на виборах. Але з огляду на те, що твориться у нас на кордонах, зважаючи, як до цієї ситуації підтягуються Білорусь, Придністров’я, та й насичення зброєю і військовою технікою Криму – це довгострокова загроза. Тому Україна повинна бути готова до всього. Зокрема, нам потрібно займатися виробництвом власних ракет, особливо в умовах, коли припинено дію договору РСМД. Так, у нас є державна програма "Ракетний щит" (комплекс відновлювальних дій щодо ракетного потенціалу України. Активно впроваджується й розроблюється після початку військової агресії Росії, - "Апостроф") і ми ні в кого не повинні питати дозволу на виробництво ракет.

Зараз ми спостерігаємо ескалацію серйозної напруженості і як наслідок ескалацію гонки озброєнь, і, що дуже небезпечно – гонки ядерних озброєнь. У цій ситуації світ повинен усвідомити, перед якою загрозою він постає. І необхідно вжити всіх заходів для розрядки міжнародної напруженості, бо ядерна катастрофа може спричинити кінець життя на Землі. Свого часу Горбачов і Рейган пішли на цей крок.

Зараз для цього недостатньо ООН - необхідне скликання дуже солідної і авторитетної міжнародної конференції країн, зацікавлених у цьому, на якій були б ухвалені юридично-зобов’язуючі заходи по розрядці міжнародної обстановки, ядерному роззброєнню і, головне, звільненню незаконно-окупованих території. Це стосується і України, і Грузії, і Молдови, і інших країн, де це відбувається.

До речі у своїй книзі "Мистецтво управління державою" Маргарет Тетчер написала – неприпустимо, щоб ліберальна доктрина мала верховенство над військовою ефективністю. Я веду до того, що поки що ми живемо у світі, в якому ключові кардинальні питання вирішуються за допомогою сили. На жаль, це так.

- Ось ви кажете за міжнародну конференцію, але ж на Росію не діють ніякі механізми окрім сили. Яким же чином Путіна змусити виконувати ті чи інші зобов'язання?

- Має бути міжнародна конференція, яка ухвалить міжнародний юридично-зобов’язуючий документ. Безумовно, дипломатія не може примусити Путіна до поступок, але якщо ми говоримо про те, що треба зараз здійснити заходи щодо розрядки міжнародної напруженості, то тут необхідно сідати і домовлятися, оскільки ядерна війна – це кінець для всіх. Але що ми бачимо – шантаж, розгорнення груп військово-промислового комплексу, бо на цьому люди заробляють, а Росія ще й намагається повернути ті землі, які колись належали Російській Імперії.

- Ще питання щодо виборів в Україні: російським спостерігачам заборонено бути присутніми на виборах. Наскільки це важливо? Невже 20 людей можуть зробити погоду для Кремля?

- Це дуже правильне рішення, яке має суспільно-політичне, міжнародно-правове і дипломатичне значення. Ми ухвалили закон, яким чітко визнали Росію агресором.

По-перше, нічого представникам країни агресора їхати до нас і спостерігати, як у нас відбуваються вибори. По-друге, Україна не була присутня ні на яких виборах у Росії. І по-третє, не дивлячись на домовленості, Росія брутально двічі провела вибори на незаконно-окупованих територіях Донбасу.

Однак я не сумніваюся, що на виборах будуть спостерігачі, які працюватимуть і на росіян – бо спецслужби РФ активно працюють над придбанням агентури у міжнародних інституціях. Та й ОБСЄ має дуже потужний російський вплив. Навіть якщо на виборах в Україні не буде російських спостерігачів, то будуть люди, які виконуватимуть завдання спецслужб РФ.

Тим не менш, рішення не пустити росіян на вибори є дуже правильним. Воно спричинить відповідну реакцію суспільства і унеможливить прямі провокації з боку російського ворога.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...