"Путін має план "Б" стосовно України", - історик

Президент Росії Володимир Путін зазнав поразки в спробах утримати Україну від курсу на Захід, але зараз Кремль пустив у хід свій запасний план.

Ярослав Грицак

Таку думку висловив український історик і публіцист Ярослав Грицак в інтерв'ю сайту "Обозревателю", передають Патріоти України.

"Путін програв перший тур у війні з Україною. Але він не збирається здаватися. Його розрахунок полягає у тому, щоб послабити Україну, знизити рейтинги довіри до української влади, роздрібнити суспільство - щоб поховати шанси на нову, реформовану Україну. Поки цей план працює. Однак війна триває, і на цьому турі вона не скінчиться. Ця війна надовго, і головне виграти не всі битви, головне - виграти війну", - зазначив він.

Як зазначив Грицак, після подій Майдану і початку російської агресії вдалася головна задача - зберегти Україну і утримати орієнтацію на Захід.

"У 2013 році і в 2014-му і те й інше було під загрозою. Янукович не підписав угоду про Асоціацію, що спровокувало Євромайдан, а вже після його перемоги над Україною висіла загроза "російської весни". Обидві були частиною плану Кремля. Путін вважав, що курс України на Європу становить загрозу стратегічним інтересам Росії, і якщо Україна таки зважиться йти на Захід, то повинна бути за це покарана розділом по лінії "Харків - Одеса". Тоді під контролем Росії було б індустріальне серце України і все чорноморське узбережжя", - наголосив він.

Однак, за словами історика, цей план провалився.

"І це безсумнівно заслуга України та українців. Очевидно, була і втрата Криму і Донбасу, триває війна - і ці рани будуть довго кровоточити. Але за великим рахунком, Путін Україну програв", - підсумував Грицак.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...