"Пираты ХХІ века": Росія в Азовському морі знову затримала цивільні судна (відео)

Російська Федерація затримала судна в Азовському морі, але цього разу не українські, але які прямували у порт Маріуполя.

Про затримання повідомив керівник проектів Майдану закордонних справ Андрій Клименко, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

За його словами, ситуація в Азовському морі залишається напруженою вже 4 доби поспіль. Росія обмежує прохід суден, перевіряє кораблі, що прямують в українські порти і затримує рибалок, бо вважає акваторію своєю власністю.

Азовське море тягнеться на 380 кілометрів завдовжки і 200 кілометрів вшир. Воно наймілкіше у світі, але від того не менш важливе для України. Сюди щорічно заходять сотні суден із вантажами. І саме тут Росія, здається, розгорнула ще один фронт боротьби із Україною. Ще з кінця квітня російські прикордонники систематично зупиняють для перевірки кораблі. У вівторок, 23 травня, навідались на борт двох вантажних кораблів – Саузерн Бріз і Ерен сі, які прямували в українські порти.

"Росіяни до берега можуть робити все, що завгодно, куди хочуть вони можуть йти. Там ніяких кордонів, ніяких 12-мильних зон, ніяких територіальних вод – нічого немає", – прокоментував керівник проекту фонду "Майдан закордонних справ" Андрій Клименко.

У росіян розв'язані руки, коли йдеться про акваторію цього моря. У 2003 році підписали двосторонній договір про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської, який досі діє. І поки він є, в України офіційно немає 12-мильної зони (територіальних вод), а військові кораблі та катери РФ, використовуючи цю угоду пройдуть куди хочуть, формально використовуючи право мирного проходу.

До того ж кордон в Азовському морі з Росією попри багаторічні перемовини так і не узгодили – процес саботувала Москва. Експерти вважають, що договір про спільне користування Азовським морем необхідно розривати та змінити статус водойми. А паралельно укріплювати оборону і бути готовим, що країна-агресор буде заважати або перекриє прохід кораблів до українських портів Бердянська та Маріуполя, бо через Керченський міст їх вже стало менше.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...