Райське життя: Скільки заробляють українці в Малайзії

В Малайзії офіційно зареєстровані всього 100 українців. Працюють в IT-сфері, а також сферах маркетингу, реклами, туризму. Рівень доходу - від $ 2 тис.
Євген Іхельзон з родиною оселився на острові Пенанг

Про це розповідає кянин Євген Іхельзон, який живе в Малайзії три роки. Оселився з родиною на острові Пенанг, передають Патріоти України з посиланням на Сегодня.

"Деякі українці працюють вчителями англійської і навіть фізкультури. У них зарплата менша, але теж гідна. Ціни в Пенангу київські, але якість життя вище", - розповідає Євгеній Іхельзон.

"Малайзія - розвинута країна з високим рівнем життя. Держава тут дійсно правова, захищає свої бізнеси. Зняти квартиру, наприклад, можна мінімум на рік, сплативши наперед депозит. Точно так само інтернет і ТБ – тільки довгострокові контракти, які не можна розірвати до закінчення терміну. Перший час ми з друзями знімали кімнату в будинку за 100 доларів в місяць – це звичайне житло в простому районі. Оренда квартир на Пенангу – це 400-700 доларів в місяць. У столиці, звичайно, дорожче. Але це не просто квартира: у кожному комплексі є басейн, тренажерний зал, тенісні корти, дитячі майданчики, зони барбекю".

Малайзія – мультикультурна країна, яка об'єднання єднала три великі громади: китайську, індійську і малайську. Між собою вони говорять на своїх мовах, а міжнаціональне спілкування – англійською. "Інші мови не потрібні, всі тебе розуміють. Оскільки раніше країна була британською колонією, серед місцевих збереглося хороше ставлення до європейців. Громадянство отримати вкрай складно, навіть для тих, хто створив сім'я з місцевим. У деяких видах до відкриття бізнесу (наприклад, сфері харчування) іноземців підпускають неохоче і тільки на умовах створення спільного підприємства. Тому українці або працюють на когось, або створюють дрібні бізнеси – у сфері туризму і послуг".

Для бажаючих пожити в Малайзії безкоштовно існують волонтерські програми: догляд за орангутангами, робота в пабах і серфклубах. "Три тижні ми волонтерили на острові Борнео, - розповідає тревел-блогер Ірина Журавель. – Жили в гестхаузі, де літній малаєць здає кімнати. За дах і їжу працювали 2-3 години в день - прибирали номери, пляж, заселяли людей. Навколо - приголомшлива природа, відчуваєш себе Робінзоном. Вечорами вчили господаря українським словами – тепер він знає наші "дякую" і "будьмо". Цей літній рокер, який обожнює стрибати з даху, просить своїх гостей залишати на стіні визнання в любові. Ось і наше "Я тебе кохаю" залишилося серед фраз на різних мовах".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...