Раніше так і було: Туск окреслив прагматичні стосунки та інтереси України та Польщі

Однак схоже українцям доведеться дочекатись зміни влади у Варшаві. Адже польська правиця суттєво підірвали старанно вибудовуване попередниками з обох сторін, у т.ч. і паном Туском.

Дональд Туск

Польща має і надалі відстоювати інтереси України на Заході у світлі агресії Росії, - заявив в інтерв'ю польському телеканалу tvn24 президент Європейської ради Дональд Туск, передають Патріоти України.

"Ці відносини (ЄС із Росією. - ред.) є винятково напруженими, і тому ми (поляки. - ред.) маємо дуже важливі інтереси, які пов'язані з географією. Ще раз повторю: я б очікував на більшу й позитивнішу активність із боку Варшави, оскільки дуже важливо утримати позитивну атмосферу навколо України", - заявив Туск.

Він додав, що це першочергова справа, але за останні два роки "з'явилися питання" щодо політичної підтримки Польщею України. Туск наголосив, що Польща не може загальмувати в ЄС усі негативні процеси, наприклад просування в Європі проекту Nord Stream 2, але Варшава має бути безумовним лідером у підтримці незалежності України й у певному сенсі "політичним опікуном українських інтересів". "Це те, що було адекватним до наших можливостей, і було б дуже погано, якби Польща це змарнувала", - констатував він.

Президент Євроради зазначив, що його політичною метою в Брюсселі є збереження єдності ЄС щодо України і агресії Росії на Донбасі.

Туск звернув увагу, що багато країн хочуть мати хороші економічні відносини з Росією і не готові за будь-яку ціну йти на загострення з нею. Тому його завданням є зробити усе можливе, аби ЄС діяв як одна зріла політична організація. "Тому що, і не було жодних сумнівів, справа Скрипаля і реакція на неї Росії вимагають солідарності з Великою Британією. Я був приємно вражений масштабами підтримки навіть серед тих політиків, хто донині був дуже приязно налаштований до президента Путіна і Росії", - наголосив президент Євроради.

Він додав, що світ є настільки складним і повним загроз на глобальному рівні, що єдність ЄС сьогодні має бути як у справах відносин із Росією, так і Китаю чи США.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...