"Рано святкувати": Демчишин розповів, чому не треба поспішати радіти рішенню Стокгольмського арбітражу

Рішення Стокгольмського арбітражу за контрактом на поставку газу між НАК "Нафтогаз України" і АТ "Газпром" вимагає додаткового вивчення.

Володимир Демчишин

Про це заявив член Наглядової ради НАК Володимир Демчишин, повідомляють Патріоти України.

"Хтось шукає "зраду" або "перемогу", але поки рано говорити про ту чи іншу. Документ на 800 сторінок, і навіть щоб просто його прочитати, потрібно час", - сказав він.

"Наприклад, за ціною газу арбітраж визначив, що вона повинна бути на рівні хаба. Але незрозуміло, якого хаба - Баумгартен, NCG, або іншого? Ми очікували, що ціна буде на рівні "хаб мінус транспорт ", а арбітри дали просто "хаб", - зазначив Демчишин.

Демчишин додав, що, можливо, свій вердикт щодо ціноутворення Стокгольмський арбітраж пов'язав зі скасуванням принципу "бери, або плати" і фактичними обсягами закупівель.

"Арбітри скасували принцип "take or pay" - ми цього очікували, це логічно. В той же час, можливо, коректуючи ціну, вони виходили з такої логіки: "Послухайте, ви, коли підписували контракт, хотіли брати один обсяг, а за фактом берете менший. Змушувати вас брати додатковий обсяг можна. Але при цьому і ціна газу буде не такою, як ви пропонуєте, дисконт буде меншим", - зазначив член наглядової ради "Нафтогазу".

За словами Демчишина, поки немає чіткого розуміння і з питання того, чи доведеться "Нафтогазу" проводити виплату "Газпрому" і в якому обсязі.

"Поки немає чіткого розуміння, ми вважаємо. Юристи вивчають документ", - резюмував він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...