Рашагейт: "Трамп і Путін говорили 5 разів у "секретному режимі", - NYT

У перший раз вони зустрілися в Німеччині. Після зустрічі президент Трамп забрав записи свого перекладача і велів йому не розповідати нікому то, що він чув.

Пізніше того ж вечора, на вечері, Трамп сів ближче до президента Володимира Путіна, щоб поговорити без американських свідків. Їх третя зустріч відбулася у В'єтнамі, коли Трамп, як здавалося, повірив Путіну на слово, що той не втручався в американські вибори. Потім був формальний саміт в Гельсінкі в Фінляндії, коли два лідери виставили всіх, крім перекладачів. І потім вони розмовляли в Буенос-Айресі після того, як Трамп сказав, що вони не зустрінуться через російську агресію, передають Патріоти України з посиланням на The New York Times.

Трамп категорично наполягає на тому, що під час його виборчої кампанії 2016 року зі Росією "не було змови". Однак кожен з тих п'яти разів, що він зустрічався з Путіним з моменту свого приходу до влади, розпалював підозри про їхні стосунки.

Те, з якою незвичайною секретністю він ставився до цих зустрічей, змусило багатьох представників його адміністрації гадати про те, що там відбувалося, і викликало інтерес слідчих. "Що бентежить - так це бажання приховати інформацію від власної команди, - зазначає Ендрю Уейсс, який був радником президента Білла Клінтона з питань Росії. - Той факт, що Трамп не хоче, щоб Держдепартамент або члени команди Білого дому знали, про що він говорив з Путіним, змушує припустити, що справа не в сприянні національним інтересам нашої країни, а в чомусь більш проблематичному".

"Ветерани попередніх адміністрацій, - йдеться в публікації, - не можуть пригадати жодного прецеденту, щоб президент зустрічався з опонентом один на один і не допускав інформування настільки багатьох власних радників про те, що було сказано. Коли президенти зустрічалися з іноземними лідерами, зазвичай вони хотіли, щоб в залі переговорів був присутній хоча б один радник - а не тільки перекладач - щоб уникнути непорозумінь в подальшому. Складалися так звані меморандуми переговорів, і деталями ділилися з чиновниками, у котрих є причини знати, що обговорювалося".

"Всі п'ять президентів, при яких я працювала, республіканці і демократи, хотіли, щоб вівся дослівний запис, хоча б для того, щоб захистити цілісність позиції американської сторони переговорів від можливих маніпуляцій з боку Рад або росіян", - повідомила Вікторія Нуланд, кадровий дипломат, яка працювала, в тому числі, у Діка Чейні і Хілларі Клінтон.

"Захисники Трампа визнають, що підхід Трампа не схожий на те, як діяли його попередники, проте відзначають, що він - нестандартний президент у багатьох аспектах, так що це не доводить нічого поганого, - зазначає газета. - І, кажуть вони, у нього є підстави вважати, що він знаходиться в скрутному становищі, тому що раніше траплялися витоки переговорів з іноземними лідерами, включаючи опубліковані в The Washington Post повні стенограми телефонних переговорів з лідерами Мексики і Австралії".

"Звичайно, події в Гельсінкі мене засмутили, але я не просто дивлюся, що президент проводить окремі зустрічі з Путіним, - каже Люк Коффі, фахівець із зовнішньої політики в організації Heritage Foundation. - Замість цього найбільше мене цікавить, який фактичний політичний курс буде проводити адміністрація".

"Він вказав на додаткові санкції, озброєння, відправлене в Україну, підвищення витрат Пентагону, призначених для протидії російській агресії, і на заперечення проти нового російського трубопроводу в Європу. Все це, за його словами, "доводить, що це - одна з найжорсткіших адміністрацій щодо Росії з часів Рейгана".

"Ліберальні ЗМІ витратили два роки, щоб спробувати сфабрикувати скандал про неправдиву змову замість того, щоб доносити той факт, що, на відміну від президента Обами, який дозволяв Росії і іншим зовнішньополітичним противникам зневажати Америкою, президент Трамп дійсно проявляє жорсткість у відношенні Росії", - йдеться в заяві Сари Хакабі, прес-секретаря Білого дому.

"Я ніколи не чув, щоб якийсь президент проводив зустрічі тет-а-тет зі своїм російським колегою , без стенографістів і без того, щоб після надати звіт своїм головним помічникам, - говорить Девід Креймер, колишній помічник держсекретаря при президентові Буші. - Путін присвячений в те, що обговорювалося - так чому не можна також довіряти і залучити високопоставлених представників адміністрації?"

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...