Реаліті-шоу з Вашингтона: Справа Флінна живе, або "Ватник" в Білому домі

Якщо ви не стежите за скандальної епопеєю, яка розгортається в Сполучених Штатах з хорошою динамікою політико-шпигунського детектива, дуже багато втрачаєте.

Білий дім

І тому, що прямо зараз, на наших очах, відбуваються небувалі в історії речі, і просто тому, що позбавляєте себе можливості насолодитися незвичайним сюжетом, повідомляють Патріоти України з посиланням на журналіста Леоніда Швеця.

На головній ролі, звичайно, неповторний Дональд Трамп, великий і жахливий. Він і навколо себе підібрав персонажів дивовижних. І якщо Трамп все-таки піде на дно, навіть буде складно відповісти, чиє заслуга в цьому більше - його власна або тих, хто був покликаний йому допомагати. І серед них виправкою і рекордно швидким звільненням виділяється відставний генерал Майкл Флінн. Він пішов, але справа його живе.

Зараз адміністрація Білого дому відбивається від звинувачень в координації своїх дій з росіянами під час виборчої кампанії Трампа, а також в пізніших спробах перешкодити розслідуванню таких зв'язків.

І хоча Майкл Флінн був звільнений ще 13 лютого, пропрацювавши радником президента з національної безпеки якихось 24 дня, його ім'я продовжує спливати в усі нові епізоди. З останнього.

На початку грудня, тобто вже після перемоги Дональда Трампа, в Нью-Йорку зустрілися російський посол Сергій Кисляк, Майкл Флінн і зять Трампа Джаред Кушнер. І на цій зустрічі американці попросили про організацію незалежного каналу зв'язку з російськими, використовуючи можливості російської сторони.

Той невідоме джерело, який злив цю інформацію до друку, окремо відзначив, що Кисляк сам був збентежений цим проханням.

Навіщо без п'яти хвилин президенту окремий канал зв'язку з Росією? Секретний від кого, від американських органів, що стежать за національною безпекою? А що і чому від них треба ховати?

І якщо Кушнер, зять свого тестя, який не має поняття в державних тонкощах, припустимо, міг до кінця не усвідомлювати свої дії, генерал Флінн, який і був, судячи з усього, ініціатором цієї зустрічі, все прекрасно розумів. Тому що він в недавньому минулому - один з керівників американської розвідки.

Часом нам в розпачі здається, ніби Україна Богом була створена для науки іншим як приклад неефективності державного управління. Так ось, справедливості заради, ми не одні такі. І історія генерала Флінна тому живий приклад. Зробивши прекрасну кар'єру у військовій розвідці, генерал у 2012 році очолив розвідувальне управління Пентагону.

Тут-то і з'ясувалося, що він зовсім збожеволів в стосунках з підлеглими, погано контролює свої публічні заяви, а в керованому відомстві незабаром зчинився справжній бедлам. Очевидно, що стеля компетентності генерала лежав значно нижче. І Флінна через два роки достроково відправили у відставку, ніж сильно образили. І він цю образі не дуже приховував, про що свідчить його знаменита платна поява за одним столом поруч з Путіним на святкуванні 10-ї річниці Russia Today в 2015 році.

Немає іншого способу відплатити демократам за образу, ніж взяти участь у виборчій кампанії на боці республіканців, і Майкл Флінн, демократ з сім'ї потомствених демократів, пропонує свої послуги республіканським кандидатам, і Трампом вони були прийняті: тризірковий генерал в ескорті - це красиво. Трампу настільки сподобалася картинка, на якій він поруч з героєм в орденах і медалях, що Флінна навіть розглядали як можливого кандидата у віце-президенти.

Але і радник з національної безпеки - теж непогано. В нашій табелі про ранги це приблизно відповідає секретарю РНБО. Генерал відвів душу на виборах, виступаючи самим безкомпромісним критиком Хілларі Клінтон, розповідаючи виборцям, що якби він зробив десяту частину того, що накоїла вона, то давно б уже сидів.

Що там було у генерала Флінна з російськими, зараз з'ясовують комітети сенату і нижньої палати конгресу, ФБР і генеральна інспекція міністерства оборони. Нам поки відомо одне: від призначення Майкла Флінна радником Трампа відмовляли і «чужий» президент Обама і «свій» губернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті, а в кінці січня виконувала обов'язки генпрокурора Саллі Йейтс попередила Білий дім, що, за її даними, радник з національної безпеки може бути скомпрометований російськими. Йейтс тут же звільнили.

Правда, після того, як з'ясувалося, що Флінн «ввів в оману» віце-президента Пенса про характер своїх відносин з росіянами, тобто не сказав йому, що з ними обговорювалися питання зняття санкцій з Росії, генерала таки звільнили. А на наступний день після його звільнення президент Трамп попросив директора ФБР Джеймса Комі спустити розслідування справи Флінна на гальмах.

Коли той не виконав прохання, звільнили і його. Дорогий генерал президенту, і обійдеться ще дорожче, тому що факт звільнення Комі теж тепер буде розслідуваний, і якщо з'ясується, що мало місце перешкоджання правосуддю, імпічмент вималюється перед Дональдом Трампом у всій красі.

Але і це ще не все. Під час свого короткого перебування в Білому домі Майкл Флінн працевлаштував ... ватника. До Ради національної безпеки на посаду старшого директора розвідувальних програм був призначений якийсь Езра Коен-Ватник.

Зазвичай цю важливу позицію займає хтось із вищих керівників ЦРУ з відповідним досвідом. Ватник 31 рік, за плечима у нього робота дрібним оперативником ЦРУ в Афганістані, причому тамтешні співробітники невисокої думки про його здібностях.

Він перевівся в військову розвідку, де в 2014 році працював безпосередньо з Флінном, і цього виявилося досить для бурхливого зльоту.

Спроба нового радника з нацбезпеки генерала Макмастера звільнити Ватника закінчилася нічим: Трамп відмовився це робити.

Президент категорично не довіряє своїм спецслужбам, і небезпідставно. Будучи в шоці від фортелів нової президентської команди, ті зливають в пресу конфіденційну інформацію. Вся надія на відданість ось таких ватників, яким інакше нічого не світить.

Підключайтеся, реаліті-шоу з Вашингтона вас не розчарує. Попереду, схоже, на нас чекає ще не один сезон. За інтригу!

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...