Реальний безвіз починається з голови, - журналіст

Безвіз попри піар із кожної праски - це не якесь унікальне досягнення влади. Це необхідність.

Про це на своїй сторінці у Facebook написала журналіст Марина Данилюк-Ярмолаєва, повідомляють Патріоти України.

"Про безвіз писано і переписано. Однак я його сприймаю не як перемогу з народними гуляннями до зелених чортиків, а як звичайне явище, яке давно назріло," - пише журналіст.

"Безвіз - це узагалі просто розв'язаний бюрократичний вузол на руках. Купив квиток в одну сторону, сів і полетів. Без купи довідок і виписок, які мають довести, що ти самодостатня працююча незаміжня жінка, яка не іде підзаробить на вихідних у борделі чи не зариться на фіктивний шлюб із 80-річним єврохр*ном. Віза справді була перешкодою для вільного планування подорожей. І зайвим штрихом: "ви люди третього сорту. Гірше за біженців в таборі Кале, які можуть осісти в Європі навіть без документів".

Безвіз попри піар із кожної праски - це не якесь унікальне досягнення влади. Це необхідність. Безвіз і відмова від нього стали каталізатором для протестів у жовтні 2013.

Безвіз - зовсім не можливість піти на безкоштовний концерт "Піккардійської терції" на Європейській площі у неділю. Скоріше спогад про Нігояна та Жизнєвского, тих хто першими поклав голови на цій самій Європейській площі... Кого потім несли в трунах під "Плине кача" тієї самої "Піккардійської терції". Вони померли за свободу і європейський вибір своєї країни, а оці танці на могилах, і пісні - якесь відлуння совка, коли на місці церков і цвинтарів зводили клуби та гастрономи.

Безвіз натуральний не сприймає наказів із районо "забезпечити присутність працівників освіти на такому-то заході". Натуральний безвіз - це коли лікар і вчитель ("бюджетник") не підставка для прапора на штучному мітингу, а людина інтелігентної і поважної професії.

Постячи селфі з Європи #цебезвіз, штурмуючи сайт МАУ в пошуках дешевих авіаквитків, не варто забувати тих, хто голови поклав аби звичайні бюргери стояли в чергах до паспортних селфі за біометричними паспортами, а не до бомбосховища чи авто з гуманітарною допомогою. Учора двоє бійців ЗСУ загинуло знову за цю можливість - жити без проблем далеко від Донбасу.

Нам в ефіри часто телефонують глядачі. Питають, "нащо безвіз, коли пенсія не 3000 євро" і про всіх, хто поїде мити унітази чи витирати чужі старечі дупи. Безвіз теж не про це.

У цьому вимірі - безвіз, скоріше для формування етично-естетичних смаків і про вікно в Європу, яке показало би місцевим аборигенам, як треба жити на землі.

Я упевнена, український турист в Альпах не гадитиме прямо в горах, не кидатиме курячі кістки і недоїдену картоплю прямо в воду, як бачила те учора в Букському каньйоні.

І можливо, колись зрозуміє, що здорова владна вертикаль - це соціальні ліфти і дотримання букви закону. А не правило шести кумівст та можливості все порєшать за пляшкою віскі і сигарою в дорогому кабаку опівночі.

Реальний безвіз урешті не декорація. Він починається не так з біопаспорта, а із голови."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...