"Ребята, давайте жить дружно!": САП і НАБУ закрили справи, в яких фігурували топ-чиновники

Антикорупційні органи в період з грудня 2018 по січень 2019 роки закрили до 30 справ, в тому числі скандальних, через відсутність складу злочину.

У деяких закритих Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) і Національним антикорупційним бюро (НАБУ) справах фігурували топові політики, передають Патріоти України з посиланням на УП.
Наприклад, в серпні 2017 року детективи НАБУ відкрили провадження щодо екс-глави Нацбанку України Валерії Гонтаревої за фактом її відпочинку з сім'єю на Мальдівах. Через рік справу закрили, оскільки витрата Гонтаревої на відпочинок (близько 250 тис. грн) значно менше, ніж 250 прожиткових мінімумів, необхідних для кримінальної відповідальності.
Нардеп Віталій Купрій, який в 2017-м ініціював справу, оскаржив рішення НАБУ і справа знову відкрили, але 19 грудня 2018 року повторно закрили.
Також закрито справу про весілля сина генпрокурора Юрія Луценка в 2017 році. Йдеться про справу про використання службового авто Генпрокуратурою при розвезенні гостей з весілля. На цей факт у своїй заяві вказав екс-заступник генерального прокурора Ренат Кузьмін, який у 2011-2012 роках доклав чимало зусиль, щоб посадити в тюрму Луценко. 28 грудня 2018 року справу закрили за відсутністю складу злочину.
Серед закритих резонансних виробництв і справу про розмитнення автомобіля «Мерседес» (Mercedes GLE 350D) для дружини Володимира Гройсмана. Заниження митних платежів в Житомирській митниці для Олени Гройсман могло становити 600 тис. грн, але митники факту заниження ціни не знайшли.
Крім вищевказаних справ, детективи НАБУ що не встановили ознак злочину в тому, що нардеп Антон Геращенко орендує квартиру в Києві площею 200 кв. м за гроші свого тестя Олексія Шамбуров. При цьому його 62-річний тесть до 2016 року не мав ніякого доходу, а потім отримав 270 тис. грн як підприємець. Журналісти проекту «Наші гроші» стверджували, що тесть не міг платити близько 3 тис. дол щомісяця за оренду столичної квартири.
Втім, НАБУ закрило справу через те, що не змогло перевірити доходи тестя Геращенко. Він сам виправдовувався, що 3 тис. дол. на місяць і гроші на покупку двох автомобілів отримав завдяки спадку і тому, що «заощадив» в 1991-1996 роках під час роботи на ТОВ «Азов-Бюро».
Не менш гучним була справа про спробу підкупу чиновників СБУ і столичного адмінсуду з метою запобігти арешту майна одеського аеропорту. У 2011 році Одеська міськрада уклав угоду, згідно з якою бізнесменам Олександру Грановському і Борису Кауфману дозволялося приватизувати майно комунального аеропорту. Ця угода - одна з епізодів у справі мера міста Геннадія Труханова. НАБУ так і не знайшло доказів можливої хабара і закрило справу.
За три дні до Нового 2019 року антикорупціонери закрили справу про завідомо недостовірні дані у декларації кандидата Олександра Вілкула. Провадження щодо нардепа порушили влітку 2018 року через те, що в 2015-2016 роках він користувався житловим будинком площею майже 379 кв. м і двома земельними ділянками в Козині, записаними на його тещу. Однак САП минулого тижня знову відновило справу.
У САП також скаржаться, що ледь змогли змусити детективів НАБУ прийти з обшуками 14 лютого в НКРЕКП у справі про завищення тарифів за схемою «Роттердам +». У свою чергу детективи НАБУ стверджують, що ряд справ були змушені закрити через те, що їх матеріали «злив» глава САП Назар Холодницький.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...