Реформа освіти: З українських підручників приберуть слово "батьки"

Міністерство освіти і науки України виявило порушення під час антидискримінаційної експертизи шкільних підручників.

Як говориться в прес-службі відомства, наприклад слово "батьки" можуть замінити на "рідні", тому що багато дітей живуть в неповних сім'ях або виховуються іншими родичами, передають Патріоти України.

Крім того, є застереження до макетів підручників із зображенням виключно повної сім'ї.

"На жаль, з зараз в Україні 3 мільйони дітей проживають у неповних сім’ях, а це – майже 40%. Йдеться і про дітей, які живуть виключно з дідусями та бабусями, зі старшими братами та сестрами, з тітками та дядьками. Ця ситуація особливо загострена, бо частина дітей втратила своїх батьків внаслідок російської агресії на сході України", - пояснили у відомстві.

За даними Міносвіти, завдання в підручнику по типу "Разом з батьками складіть розпорядок дня вашої родини" підкреслюють обмежені можливості майже половини українських дітей і змушують їх відчувати неповноцінність, що неприпустимо.

"Експертиза виявила, що більшість дітей не можуть знайти в українських підручниках ні віддзеркалення себе, ні віддзеркалення своїх рідних, ні тих особливих обставин, в яких вони живуть. Зокрема, було знайдено та вилучено з підручників чимало недопустимих для демократичної країни анахронізмів на кшталт висловлювань "негри", "жиди", "цигани", - пояснили у відомстві.

Крім того, експертиза виявила відсутність героїв, які представляють людей з інвалідністю, а людей похилого віку зображено виключно немічними.

Відзначається, що сьогодні 6% населення країни (близько 2,5 млн осіб) - це люди з інвалідністю. При цьому, в Міністерстві не уточнили, яким чином змінять образ літніх людей або героїв, які не мають соматичних і психічних дефектів.

Відомство також визнало дискримінацією "завдання, які зображують хлопчиків/дівчаток у стереотипних ролях, тим самим пропагуючи застарілі форми поведінки".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...