Рейтинг армій світу: Як Україна опинилася на 30 місці (інфографіка)

Міжнародний рейтинг Global Firepower щороку надає унікальний аналітичний виклад даних про сучасні військові сили країн світу.

Цього року США, Росія і Китай традиційно розділили між собою першу трійку, Україна ж посіла у списку лише 30 місце. передають Патріоти України з посиланням на 112.ua.

Після цього в соцмережах поширилися жарти і скепсис, посил якого був наступний – навіть при Януковичу, у 2011 році, коли не було війни і армія була у розібраному стані, наш показник був вищий – 21 місце. Чому так вийшло, адже президент запевняє нас у тому, що армія стала однією з найпотужніших у світі? Давайте розбиратися.

Спочатку трохи про те, як складається рейтинг і визначається індекс потужності держави. Є 50 критеріїв, які визначають, наскільки та чи інша країна зможе вести бойові дії на суходолі, з моря та повітря. Є бонуси і штрафи. Наприклад, очевидно, що деякі країни не мають виходу до моря і вкладати кошти у розвиток флоту їм не дуже і доцільно. Але вони можуть мати потужні сухопутні сили та авіацію. Тому мала військова потужність на морі у даному випадку не впливає на місце в рейтингу. Однак автори рейтингу, навпаки, штрафують морську державу, яка не приділяє належної уваги своїм військово-морським силам.

Також у рейтингу не враховувався ядерний потенціал держав, він є лише бонусом. Так само і членство в НАТО. А от умовні санкції накладають за високий рівень споживання країною нафти. Особливо, якщо ви її самі не видобуваєте.

За часи війни українська армія помітно змінилася, вона продовжує розвиватися, покращується забезпечення, проводяться реформи. Однак, за даними рейтингу, Україна втратила декілька позицій за останні роки, адже у 2014 році Україна була на 21 місці, а тепер на 30. Чому так і від чого це залежить? Як вирахували це аналітики? Чому не скрізь взяли до уваги ситуацію з окупованим Кримом?

Людський ресурс. Це ключовий критерій у рейтингу, адже чисельність населення країни прямо пропорційно впливає на кількість військових кадрів, потенційних призовників та резервний запас. Як правило, країни з великим народонаселенням у списку отримують перші місця (Китай, Індія, Росія, США).

За даними Global Firepower, на 2017 рік населення України складає 44 млн 209,7 тис. осіб. Хоча за оцінкою Державного агентства статистики України, станом на 1 лютого 2017 року, без урахування окупованої території АР Крим і Севастополя, ця цифра складає 42 млн 558,3 тис. осіб. За цими показниками Україна займає 31 місце серед 133 країн.

Придатних до військової служби в Україні укладачі рейтингу нарахували 15,7 млн (30 місце), а тих, які досягнули призивного віку – 482 тис. осіб (49 місце). Загальна кількість військового персоналу в Україні 1 млн 182 тис., з яких 182 тис. – це діючі військовослужбовці (28 місце), а 1 млн – це резервісти (10 місце, США – 11 місце!).

За даними, наведеними у Білій книзі Міністерства оборони за 2016 рік, протягом 2016 року на службу за контрактом до лав ЗСУ було прийнято 70 тис. осіб. При чому призов збережено “як основу для формування військово-навченого резерву та підготовки контрактників”. Створено оперативний резерв військовозобов’язаних першої черги – понад 100 тис. осіб. Відновлено військовий облік близько 400 тис. осіб. Протягом 2014–2016 рр. чисельність військового оперативного резерву збройних сил першої черги зросла з близько 2 тис. до 130 тис. резервістів.

На кінець 2016 року загальна чисельність збройних сил становила 250 тис. осіб, у тому числі 204 тис. військовослужбовців, 46 тис. – працівників ЗСУ.

Повітряні сили. Рівень розвитку повітряних сил, кількість одиниць техніки – серйозні показники військової могутності держави у рейтингу. Сюди увійшли винищувачі, штурмовики, бомбардувальники, транспортні, навчально-тренувальні літаки та вертольоти. В середньому показники в Україні дозволяють перебувати українській військовій авіації на 42 місці.

Крім того, у високомобільних десантних військах ЗСУ за останні роки було переформовано аеромобільні бригади у десантно-штурмові бригади і це, на думку МОУ, дало змогу додатково наростити їхні вогневі спроможності.

Військово-морські сили. Саме вітчизняні ВМС стали тим якорем, який тягне Україну в кінець рейтингу. Країна отримала штраф за малорозвинений флот і опинилася на 75 місці: між Гватемалою і Демократичною республікою Конго. Авіаносців, есмінців і субмарин у нас нуль одиниць; фрегатів, корветів і тральщиків – по одному. Однак зазначу, що дозволити собі авіаносці може лише 13 країн зі 133, есмінці є у 12 країн, а субмарин немає навіть у деяких більш економічно розвинених, ніж Україна, держав. Тут питання у доцільності комплектування.

Фрегат в України один – це “Гетьман Сагайдачний”, що базується в Одесі.

У країн, які мають вихід до моря, досить велика кількість Patrol boat (патрульних катерів). Україна на 98 місці за цим критерієм, це найгірший для нас показник серед усіх 50-ти мірил.

У Військово-морських силах України клас патрульних катерів відсутній. Йому відповідає клас артилерійських катерів. А от, наприклад, в частинах Державної прикордонної служби аналогічні катери віднесені до класу прикордонних сторожових катерів.

За даними тієї ж Білої книги МО, станом на 2016 рік у військово-морських силах розформовано 15 екіпажів (команд) плавскладу, кораблі (судна) яких не виведено з окупованої території АР Крим, при цьому особовий склад розподілено по інших екіпажах (командах). Також за цей час сформували окрему артилерійську бригаду, реактивний артилерійський полк, окремий батальйон морської піхоти, а також Інститут Військово-Морських Сил Збройних Сил України Національного університету “Одеська морська академія”.

Танки, БМП, САУ, РСЗВ. Україна достатньо високо стоїть у рейтингу саме по кількості танків. Озброєння, яке ми отримали у спадщину від СРСР і тепер активно ним користуємося в зоні АТО, навіть незважаючи на величезний “розпродаж” техніки ЗСУ до 2014 року, дозволило Україні посісти 6 місце у списку.

Хочу нагадати минулорічний брифінг генерального прокурора Юрія Луценка. Тоді він заявив, що керівництво ЗСУ з 2005 до 2014 років розпродало військового майна, техніки та зброї на суму у майже 2 мільярди гривень. За ці роки було продано 832 танків, 232 вертольотів, 202 літаків, 714 БМП і БТР, 4930 автомобілів, 28 555 одиниць ракетно-артилерійського озброєння, 1 млн 824 тис. одиниць стрілецької зброї та боєприпасів – на 560 млн грн.

Переважна більшість того, що лишилося, потребує ремонту, якщо не списання.

“Державна цільова оборонна програма розвитку озброєння та військової техніки на період до 2020 року” каже, що в минулому році основні зусилля були зосереджені на те, щоб першочергово озброїти підрозділи ЗСУ в АТО. 93% виділених коштів пішло на модернізацію того, що є, і закупівлю нового озброєння та техніки, а 7% – на конструкторські роботи, виготовлення зразків, проведення держвипробувань.

Нафта. У формулі, за допомогою якої рахується індекс потужності армії певної держави, є показники з видобутку, споживання і резервних запасів нафти. Важливий фактор, який показує, наскільки довго країна може брати участь у затяжному конфлікті, вести війну чи тримати оборону. Техніці треба щось “їсти”, і чим більша армія, тим більше палива вона витрачає.

Фахівці GFP за велике споживання нафти застосовують штрафи, чим менші обсяги – тим менше покарання.

За даними рейтингу, Україна щодня видобуває 40,5 тис. барелів та посідає 54 місце зі 133 і знаходиться між Туреччиною і Новою Зеландією. Споживаємо ми 317 тис. барелів на день і маємо 38 місце. Щодо запасів, то Україна має ще 400 млн барелів. Перше місце по запасах нафти у Венесуели, друге – у Росії, третє забрала Саудівська Аравія.

Витрати на оборону. Поки витрати на оборону в України дуже скромні, однак у 2016 р. обсяг фінансування Міноборони порівняно з 2015 р. збільшили на 8,7 млрд грн (майже в 1,2 рази). Минулого року оборонне відомство отримало 59,4 млрд грн (2,63% ВВП).

Ще 2 млрд грн у минулому році МО України отримало у якості гуманітарної та міжнародної допомоги від іноземних держав. Найбільше витрат пішло на збільшення грошового забезпечення військовослужбовців, бойову підготовку, відновлення полігонів та ремонт військової техніки.

Якщо ж взяти дані GFP з витрат України на всі силові структури, то ми на 40 місці за можливостями.

Варто також зазначити, що оборонний бюджет в Україні все ж виріс порівняно з тими роками, коли ми були на більш високих позиціях у рейтингу. В 2011 році він складав 12,7 млрд грн (1,6 млрд дол., 1% ВВП), у 2013 році – 18,8 млрд грн (2,4 млрд дол., 1,1% ВВП). Але, якщо дивитися в доларовому еквіваленті, то в тому ж 2013 році він був навіть більшим, ніж сьогодні.

Ще одне болюче місце кожної країни, і України зокрема, це розмір зовнішнього державного боргу. За інформацією GFP, на 2017 рік Україна винна 127 млрд 700 млн доларів. У списку боржників ми посіли 43 місце, але зрозуміло, що чим більша країна за всіма показниками, тим більший зовнішній борг. При чому запасів іноземної валюти і золота у нас є всього 16 млрд доларів.

* * *

То чому ж Україна зі збройними силами, які за останні чотири роки виросли в умовах реальних бойових дій, опустилася на 10 сходинок?

– велику кількість одиниць озброєння розпродали, іншу частину списали, третя – знищена/зіпсована при веденні бойових дій у зоні АТО. Великий мінус у кількісних показниках, які важливі для укладачів рейтингу; до того ж Росія, окупувавши Крим, не віддала частину української техніки та озброєння. Ще у 2015 році Міноборони повідомляло, що російська армія залишила собі майже 5 тисяч одиниць техніки ЗСУ, а протягом 2014 року було передано Україні з окупованого Криму 2,036 тис. одиниць. Це ще один мінус, який вплинув на місце в рейтингу.

– оборонний бюджет України у гривнях росте, але автори рейтингу рахують у доларах. За чотири роки гривня впала втричі. Як вже було сказано, 2,4 мільярда доларів бюджету 2013 року – це більше, ніж 2,3 мільярда в 2017 році. Виходячи з обмежених фінансових можливостей, Міноборони обирає пріоритетні сфери розвитку війська. Той же флот страждає, проте сухопутні війська фінансуються краще.

– аналітики GFP залишили довжину українського кордону, яким він був до війни. Не враховано, що частину території український уряд не контролює взагалі, як на сході країни, так і цілий Кримський півострів. Цей показник також впливає на підсумкову цифру.

– така ж ситуація і з населенням. Як фахівці рахували призовників? На території непідконтрольного Донбасу теж багато осіб призивного віку, але воюють вони не в українській армії, а іноді проти неї. І це теж громадяни України.

– деякі країни у першій тридцятці піднялися вище за Україну не тому, що українська армія стала гіршою, а тому, що теж розвивають свої війська, швидше за Україну. Та ж КНДР – ще 4 роки тому ця країна була поза межами 30-ки, проте через тотальну мілітаризацію заскочила відразу на 23 місце. А навпаки, Канада була 16-ю, але тепер лише 26. Хоча навряд чи її армія стала слабшою (індекс говорить, що сильнішою). Це як з нашим ВВП – ми ростемо, але не настільки, щоб угнатися за рештою розвинених країн, які розвиваються краще. Так, справді, Україна в рейтингу скотилася, проте варто дивитися не лише на загальну цифру, а й на індекс потужності війська. А він росте з кожним роком. Чим менше значення, тим потужніша армія. Якщо в 2013 році ми були на 21 місці з індексом 0,83, то в цьогорічному рейтингу індекс вже складає 0,56.

І останнє. Не зважаючи на наявні проблеми, на те, що оборонний бюджет України обмежений і намагаються розподілити його на першочергові потреби в умовах ведення бойових дій на лінії фронту, гібридних форм і диверсій в тилу, обороноздатність держави підвищується, як і боєздатність українського війська. Армія перестала бути стигматизованим явищем. Майбутнє українського війська – це професійна контрактна армія. Наскільки це майбутнє далеко, залежить не тільки від самого міністерства чи генштабу. Хороші показники за 50 критеріями стосуються не лише армії як такої у вакуумі, вони стосуються усієї країни.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...