"Реклама - наше всьо!": Як парламентські партії витрачають державне фінансування, - КВУ

Парламентські політичні партії витратили частину коштів, отриманих з державного бюджету на оплату рекламних матеріалів.

Про це йдеться в дослідженні ВГО "Комітет виборців України", передають Патріоти України.

Зокрема, за рік державного фінансування (з вересня 2016 по вересень 2017) партії сукупно витратили майже 0,5 млрд грн - 436 млн, з яких 407 млн грн склали кошти держбюджету. Найбільше коштів, 109 млн, партії витратили на рекламу в ЗМІ (ТБ, радіо, друковані ЗМІ, білборди). На рекламу було витрачено більше, ніж на заробітну плату та оренду приміщень разом узятих.

На зарплати партії витратили 57 млн грн (13%), на оренду приміщень - 46 млн (11%). На матеріальні витрати та оплату послуг (закупівля канцтоварів тощо) було направлено 66 млн грн або 15%.

Разом з тим, на утримання місцевих організацій партії витратили всього 16% коштів - 68 млн грн.

У дослідженні наголошується, що найбільший відсоток коштів на рекламу витратили Радикальна партія Олега Ляшка, "Самопоміч", "Опозиційний блок" і "Народний фронт".

Зокрема, РПЛ витратила на рекламу 41% коштів (19 з усього 47 млн грн), "Самопоміч" - 38% (39 з 104 млн грн), "Опозиційний блок" - 33% (5 з 15 млн грн), "Народний фронт"- 30% (33 з 109 млн гон). У ВО "Батьківщина" і "БПП -"Солідарність" частка витрат на рекламу є незначною - від 0,2% до 5%.

"Чотири політичні сили витрачають державні кошти не на партійне розвиток, а на самопіар. Замість того, щоб розвивати місцеві осередки, проводити навчання партійців і працювати з виборцями, ці політичні сили скуповують рекламу, фактично викидаючи кошти платників податків на вітер. КВУ розробив зміни до законодавства , що забороняють партіям розміщувати рекламу за бюджетні кошти", - підкреслив голова КВУ Олексій Кошель.

"Інформація подана за даними аналізу фінансових звітів політичних партій за III, IV квартали 2016 року, а також I, II, III квартали 2017 року», - додали в громадському об'єднанні.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...