Рятуємо свої комп'ютери та гаджети: Україну атакував новий вірус-шифрувальник

У п'ятницю, 24 листопада, в Україні зафіксовано масове поширення вірусу-шифрувальника, відомого як Scarab.

Про це повідомляє прес-служба департаменту кіберполіції Національної поліції України, передають Патріоти України.

Так, фахівці з кібербезпеки встановили, що з використанням "Necurs" було відправлено понад 12,5 млн електронних листів, в яких містилися файли з новою версією Scarab ransomware.

Відзначається, що електронні листи з вірусом Scarab були замасковані під архіви з відсканованими зображеннями.

Користувачі електронної пошти, отримуючи повідомлення, бачили, що до них нібито були прикріплені файли з зображеннями відсканованих документів. Наприклад: "Відскановано від Lexmark", "Відскановано від HP", "Відскановано від Canon", "Відскановано від Epson".

Ці листи містили всередині архів 7Zip з заархівованим Visual Basic скриптом. Після його спрацьовування на комп'ютер користувача завантажується і запускається EXE-файл - вірус Scarab ransomware.

Після успішного шифрування вірус створює і автоматично відкриває текстовий файл з вимогою викупу, а потім розміщує його на робочому столі.

Сума викупу в повідомленні не вказується. Однак зловмисники звертають увагу жертви на те, що сума викупу буде збільшуватися з часом, поки потерпілий не зв'яжеться з авторами Scarab по електронній пошті або BitMessage.

За добу в Департамент кіберполіції Національної поліції України не надходило звернень і заяв з приводу ураження цим вірусом.

Для зменшення ризику зараження техніки вірусом фахівці з кіберполіції рекомендують користувачам ретельно і уважно ставитися до всієї електронної кореспонденції.

Не варто відкривати такі додатки, навіть якщо вони прийшли з надійного джерела.

Крім того, в поліції радять отримувати підтвердження передачі файлів від адресата іншими доступними каналами зв'язку (телефон, смс, месенджери).

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...