Рятувала навіть сепаратистів: Волонтерка Зінкевич розповіла про медроботу на Донбасі

Як зазначила відома волонтер і командир батальйону "Госпітальєри" Яна Зінкевич, їй стали в нагоді всі прочитані ще в школі книги, всі переглянуті відео...

Яна Зінкевич

Своїми спогадами вона поділилася в інтерв’ю "Укрінформу", передають Патріоти України.

"Це був боєць з Івано-Франківська, доброволець, кульове поранення в ногу. На цей час я сама вже трохи вивчала польову хірургію", - зазначила вона. "Але я старалась проводити якомога менше медичних маніпуляцій самостійно, адже не було ні побутових умов, ні настільки професійних, вузькопрофільних навичок. Тому надавали необхідну домедичну допомогу та намагались транспортувати упродовж "золотої години" (термін, який використовують у реаніматології, для визначення періоду часу після отримання травми, який дає змогу найбільш ефективно надати першу допомогу – ред.)", - згадала волонтер.

"Але бувало, що транспортація виявлялася неможливою по кілька діб. І, коли іншого варіанту не було, то доводилося, навіть, проводити мінімальні операції. По-іншому не можна було: людина або загине (бо ми – без шансу виїхати, а прорватися неможливо), або ми пробуємо бодай щось зробити. Мені стали в нагоді всі прочитані ще в школі книги, всі переглянуті відео", - розповіла вона.

"З літа також почали створюватись ініціативи по навчанню медичній та домедичній допомозі. До нас приїжджали люди, серед них, навіть, іноземці, які мали досвід у кількох війнах. Це були інструктори та перекладачі, що проводили триденні навчання", - відзначила Зінкевич. "Це був серйозний поштовх – початкові знання з парамедицини отримувати саме від професійних парамедиків. З осені стало трішки легше з медичним забезпеченням, волонтери з усієї України й світу почали передавати ліки та медичну тактику. Восени 2014-го з'явилися перші реанімобілі. На той момент якраз був активний період по Донецькому аеропорту", - розповіла парамедик.

Вона також відзначила, що рятувала не тількі добробутів та військовослужбовців ЗСУ, а, навіть, сепаратистів. "Взагалі, у нас, навіть, були поранені сепаратисти, в тому числі – тому, що це "товар" на обмін наших бійців. Тому їх краще врятувати, передати службам, і вже далі їх будуть обмінювати на наших хлопців", - розповіла волонтер.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...