Рік свободи: Історія Надії

25 травня 2016 роки українську льотчицю і народного депутата Надію Савченко звільнили з російської в'язниці і повернули в Україну.

Фото: InfoResist

Після звільнення у Савченко був найвищий рівень довіри українських громадян серед усіх політичних діячів України пишуть Патріоти України з посиланням на InfoResist.

Зараз Надія має грандіозні політичні плани: вона хоче вести свою майбутню партію на парламентські вибори, а також балотуватися в президенти. Як вплинули політичні скандали на рейтинг нардепа, і які її перспективи на майбутніх виборах?

Яким був рік Надії після звільнення?

Рік тому Надія Савченко повернулася на Батьківщину в ранзі популярного політика України зі значним президентським рейтингом першого номера в списку партії «Батьківщина», яким їй поступилася сама Юлія Тимошенко. Після звільнення з російського ув'язнення Савченко отримала статус депутата Верховної ради України, постійного члена парламентської делегації України в ПАРЄ, героя України і кавалера ордена «За мужність» другого ступеня.

Після цього Савченко, яку всі бачили главою створеного при президенті України спеціального органу по звільненню полонених, відмовилася від будь-яких пропозицій української влади, анонсувала власні «списки Савченко» для звільнення заручників, неодноразово зустрічалася з лідерами терористів і закликала до переговорів з ними; втратила місце у фракції «Батьківщини» і оприлюднила свій особистий план перезавантаження країни за прикладом «золотого українського XVII століття».

Савченко і скандали

Надія Савченко стрімко увірвалася в українську політику і встигла за цей рік неодноразово шокувати громадськість скандальними заявами.

Нардеп повідомила, що, на її думку, необхідно «навчитися просити прощення і прощати», щоб встановити мир на Донбасі, і запропонувала вийти на прямий зв'язок з «ДНР» і «ЛНР», без Мінських домовленостей, для звільнення українських полонених і політв'язнів.

У грудні минулого року, після таємних переговорів з главами самопроголошених Донецької і Луганської народних республік Олександром Захарченко та Ігорем Плотницьким, Савченко заявила на брифінгу, що «в них біса я не побачила, я говорила з людьми», чим викликала неоднозначну реакцію в експертних колах і соцмережах.

Через кілька днів в прямому ефірі нардеп також заявила, що «лідери ЛНР і ДНР Ігор Плотницкий і Олександр Захарченко не є терористами».

Останній гучний скандал пов'язаний з ім'ям Надії Савченко - антисемітський. Відповідаючи на запитання телеглядачів у прямому ефірі телеканалу News One, Савченко зауважила, що влада в Україні не має «української крові», і необхідно боротися з «єврейської владою». Пізніше в інтерв'ю з журналістом Дмитром Гордоном вона прокоментувала своє висловлювання: «Я не люблю жидів. Немає поганого народу, є в кожному народі погані люди. Є українці, а є - хохли, є росіяни, а є - кацапи, є поляки, а є - ляхи. Україну дуже важко назвати антисемітською країною, тому що на 2% проживаючих в ній євреїв при владі їх - відсотків 80».

Крок у велику політику
Надія Савченко оголосила про намір йти у велику політику ще в кінці 2016 року, приєднавшись до громадської платформи «РУНА», проте вже в лютому цього року об'єднання попрощалося з нею «через розбіжності в баченні базових ідеологічних основ».

У квітні Савченко оголосила про новий проект «Наступ», який незабаром був перейменований в «Суспільно-політичну платформу Надії Савченко». Вона анонсувала, що в керівні органи партії увійшли всі її помічники. З її депутатської сторінки на сайті Верховної Ради бачимо, що на постійній основі і за трудовою угодою з нею працюють друг і помічник Олег Мезенцев, прес-секретар Тетяна Проторченко, подруга і журналіст Ірина Юзик, а також Тетяна Сапсай. Ці імена не фігурували у великій політиці, і в медіа почали з'являтися саме в контексті співпраці з Надією Савченко.

В інтерв'ю польському виданню Krytyka Polityczna Савченко розповіла про свої плани на майбутнє: «Я готова взяти на себе відповідальність за країну і взяти участь в президентських виборах».

Головна мета Савченко - «перебудувати архітектуру держави і дати людям можливість комфортно працювати в її рамках».

Що кажуть рейтинги

У червні 2016 року Савченко очолювала рейтинг довіри українських політиків з 35% (у Порошенка було 16%). За неї готові були проголосувати на виборах президента майже 12% українців). Однак уже через три місяці, в кінці літа 2016 року, довіру до неї зменшилася вдвічі - до 22%, а ймовірний президентський рейтинг - до 6%. Про це свідчать дослідження соціологічної групи «Рейтинг». Зараз же рівень її популярності, за умовними оцінками соціологів, тримається на рівні кількох відсотків.

Коментуючи питання про падіння рейтингу з 12% до 1-2%, Савченко сказала: «Не знаю, з якого космосу ви берете ці цифри. Вимірюється, напевно, не моя підтримка, а телебачення, риторики президента, Юлії Тимошенко та інших політиків, в тому числі європейських, які говорили про мене. Мій образ і я - це дві різні речі», - зазначила вона, додавши, що «перевіряє свою підтримку на вулиці».

Директор соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович в коментарі InfoResist пояснив таке падіння рейтингу Савченко:

«Тому що її заяви все проросійські. Народ чекав її як українку, як патріота, а отримав таку, яка говорить для Східного електорату, але її там не сприймають, тому що вона воювала проти "ДНР" і "ЛНР". Вона не потрапила ні в проросійський тренд, ні в проукраїнський », - вважає Антипович.
Критика з боку інших депутатів

Діяльність Савченко за рік на свободу раз у раз критикують її колеги-політики. Так, лідер фракції «Народного фронту» Максим Бурбак вважає, що політичних перспектив майбутня партія Савченко не має, адже «за рік все побачили, хто така Надія Савченко».

Представник партії «Батьківщина» Ігор Луценко також вважає, що депутатство Савченко за минулий рік не можна назвати особливо результативним. Політична сила провела Надію Савченко першим номером в парламент, а потім в кінці минулого року вилучила її з складу фракції після того, як Савченко таємно відвідала Мінськ, де зустрілася з Олександром Захарченко та Ігорем теслярські, ватажками угруповань «ДНР» і «ЛНР», визнаних в Україні терористичними.

«Як людина, я вважаю, вона непогана. А як політик, поки це, мабуть, не те, чого чекають від неї виборці », - сказав Ігор Луценко.

Негативно про політичні процеси Савченко неодноразово висловлювався і лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко.

«Якщо повертати час назад: визволяй б і боровся б за звільнення Савченко? Так, боровся б. Незважаючи на те, що потім вона змінила українцям », - заявив депутат.

Ще один радикал Ігор Мосійчук в ефірі каналу «112 Україна» запропонував Надії Савченко скласти депутатські повноваження, оскільки вважає, що проводячи переговори з бойовиками терористичних угруповань «ДНР» і «ЛНР» як офіційна особа, Савченко фактично легалізує їх.

«Савченко - феномен для України»

Не дивлячись на лавину критики, є в політичних колах і ті, хто підтримують дії Надії Савченко. Перший президент України Леонід Кравчук зазначив, що позафракційний народний депутат Надія Савченко є феноменом для України. В ефірі програми Дмитра Гордона він заявив, що підтримує ті кроки Савченко, що не акцентовані на повалення влади.

«Савченко - феномен для України. По-перше, ми її звільнили (якщо говорити юридично), президент зустрічав, Героя вручав, весь світ святкував ... І тепер дії Савченко, хоча вони і не є дуже іміджевими, але це питання принципове. Я підтримую ті кроки Савченко, що не акцентовані на повалення влади », - зазначив Кравчук.
Зауважимо також, що Савченко як і раніше залишається в очах широкої громадськості неформатним політиком, який озвучує сміливі речі, що знаходить відгук у серцях багатьох українців.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...