РК-4 "Інгул": Реактивний гранатомет, який не буде зайвим в позиційній війні (фото)

На сьогодні ми спостерігаємо на лінії протистояння на Донбасі класичну позиційну війну, в якій нашим військовим бракує надійної та потужної «довгої руки».

Зараз для цього широко використовують вкрай застарілі радянські протитанкові комплекси, які в результаті тривалого зберігання мають, м’яко кажучи, не завжди адекватні характеристики та великий відсоток невлучення", - пише "Військовий навігатор України", передають Патріоти України.

І ось для ураження легкоброньованої та неброньованої техніки, споруд польового типу (ДОТ, ДЗОТ), також живої сили, яка знаходиться на відкритому просторі, в укриттях, споруд з каменю, цегли або бетону, на XIV Міжнародній спеціалізованій виставці «Зброя та безпека 2017» ДП «Державне Київське конструкторське бюро “Луч”» в черговий раз показав потенційним замовникам переносний реактивний гранатомет РК-4 «Інгул».

Ввперше «Укроборонпром» та КБ «Луч» представили переносний реактивний гранатомет на 13-й Міжнародній виставці військової техніки IDEF-2017 (м. Стамбул, Туреччина).

Переносний реактивний гранатомет РК-4 «Інгул» забезпечує:

  • можливість стрільби з позицій: «стоячи», «з коліна», «з упору», а також з відкритих транспортних засобів, що дозволяє швидку передислокацію і зміну позиції;
  • можливість стрільби по рухомих маневрених цілях;
  • застосування термобаричних і осколково-фугасних бойових частин забезпечує гарантоване ураження будь-яких типів цілей незалежно від точки попадання гранати.

Склад комплексу:

  • пускова установка з прицілом;
  • транспортно-пусковий контейнер;
  • некеровані гранати з термобаричною та осколково-фугасною бойовою частиною.

Застосування оптико-електронного прицілу автоматизує та спрощує роботу гранатометника, забезпечує високу точність попадання при максимальній дальності стрільби.

Оптико-електронний приціл встановлений на пусковій установці містить набір датчиків, що забезпечують врахування чинників, які істотно впливають на точність стрільби, таких як швидкість вітру, температура навколишнього середовища, дальність і швидкість руху цілі.

Процесорний пристрій гранатомета здійснює автоматичне введення балістичних поправок і коректування положення прицільної марки, що забезпечує точність при максимальній дальності стрільби.

Тактико-технічні характеристики:

Калібр гранати, мм:107
Маса гранати в контейнері, кг:11,4
Тип БЧ:термбарична, осколково-фугасна
Максимальна дальність стрільби, м:1800
Мінімальна дальність стрільби, м:70
Дальність прямого пострілу, м:до 600
Довжина контейнеру, мм:1678
Температурний діапазон застосування, ˚С:від мінус 40 до +60

Новітні «Стугни» через вкрай високу вартість застосовувати по бліндажах бойовиків просто економічно невигідно. А отакий відносно дешевий, потужний і ефективний (для порівняння: дальність ураження найпоширенішого на фронті РПГ-7 усього 0,5 км) комплекс був би вкрай потрібним і корисним. По-друге, з огляду на характеристики і технологічну базу, гранатомет має цілком собі зіставні вагові дані. Той же російський РПГ-29 «Вампір» важить приблизно стільки ж. Адже нерозумно порівнювати наш зразок із західними сучасних модифікацій, що створений на зовсім іншій елементній базі і за всіма параметрами має кращі характеристики.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...