Roshen звинуватили в черговій зраді

За даними молдовських ЗМІ, серед експортерів в Придністров'ї - українські представництва світових брендів.

Продукція Рошен у придністровських мережах Шериф продається за рублі (фото: RISE Moldova)

На тлі обмежень Києвом торгівлі з сепаратистськими регіонами на сході України і анексованим Кримом, українські компанії продовжують заробляти на експорті в Придністров'ї, - сепаратистський регіон на сході іншої країни, - Молдови, пише молдавське видання Rise, передають Патріоти України.

За його даними, серед найбільших відправників товарів в самопроголошену ПМР - українські представництва світових брендів і навіть компанія президента України Петра Порошенка. Їх основний бізнес-партнер - придністровське ТОВ Шериф олігарха Віктора Гушана.

Видання відзначає, що в липні 2017 року, через два роки після відновлення Києвом і Кишиневом переговорів про спільний контроль придністровської ділянки молдовсько-українського кордону, в селах Кучурган-Первомайськ проходить відкриття першого (і поки єдиного) пункту пропуску з молдавсько-українським контролем. Церемонією керують особисто прем'єр Молдови Павло Філіп і президент України Порошенко. Український лідер запевнив, що Київ виступає за відкриття спільних пунктів контролю по всій придністровській ділянці кордону "для забезпечення прозорості та ефективної боротьби з контрабандою та корупцією".

В "гру" вступає і Росія. Держдума РФ, в офіційній заяві, оголошує встановлення першого пункту пропуску "блокадою" Придністров'я, пише видання. Під час обговорення заяви, член комітету з міжнародних справ російського парламенту Антон Морозов звинувачує влади Молдови та України в спробі "спровокувати новий збройний конфлікт на Дністрі".

"На тлі такої політичної риторики, в тому ж місяці, концерн Рошен відправляє безпосередньо в Придністров'ї кондитерські вироби. Одержувач продукції - тираспольська фірма Шериф. За даними з митного реєстру України, фактурна вартість товару - 1,5 млн. гривень (більше $ 55 тис.).

Як з'ясували журналісти, липнева бізнес-угода - лише частина з сотень торгових операцій між компаніями українського президента і придністровського імпортера. За даними видання, з 2014 по першу половину 2017 року Рошен наторгувала з Шерифом на суму близько $ 3 млн. "Більш того, весь товар відправляли прямо в Придністров'ї, тобто в обхід контролю Молдовою. Це підтверджують як дані експорту з української митниці, так і в фірмі Tezaurus-VDS SRL, офіційного дистриб'ютора в Республіці Молдова товарів Рошен", - зазначає видання.

Коментуючи цю інформацію, корпорація Рошен заявила, що не реалізує продукцію на території Придністров'я. "Повідомляємо, що в даний час корпорація не співпрацює з мережею супермаркетів Шериф", - заявили в прес-службі корпорації.

Видання проаналізувало понад півмільйона експортних операцій з України, і склало топ-20 найбільших торговельних партнерів Шерифа в період 2016 і першої половини 2017 року. В першу десятку відправників товарів, крім фірми президента Порошенка, увійшли українські представництва таких світових гігантів як Кока-кола і Нестле.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...