Росія робить ставку на внутрішній конфлікт: Розкрито план Кремля в Україні

В Україні фактично почалися президентські перегони, що створює сприятливі умови для активізації впливу Росії.

Кремль руками своїх "посіпак" легітимізує в українському медіа просторі "альтернативний" політичний дискурс і, що найнебезпечніше, активно готується до провокування внутрішнього конфлікту в Україні, - пише у своєму блозі Олексій Мінаков, передають Патріоти України.

"Дії української влади щодо отримання томосу про автокефалію та заяви щодо закріплення в Конституції прагнення до вступу в ЄС і НАТО змушують Росію прискорювати свою підготовку до фази активного втручання і роздмухування внутрішнього конфлікту в України.

Можна чітко прослідкувати декілька ключових ознак такої підготовки Кремля.

По перше, формування тотальної недовіри до української влади.

Інформаційні зусилля Кремля сьогодні полягають не в тому, щоб змусити українців повірити в щось – привабливість російського вектору чи цінностей "русского мира". Ніхто вже не кричить, не говорить і навіть не натякає, що "Путін – молодець". Основний акцент робиться на розхитуванні ситуації всередині України та викликанні потрібних емоцій – зневіри і депресії.

Зникли, наче їх і не було, грубі маркери "київська хунта", "каратєлі", "failed state" тощо – "зрада" культивується звичайною лексикою. Для цього використовуються проросійські політики і "експерти", яких запрошують на телеканали і яких цитують проросійські інтернет-видання, а також боти у соцмережах Facebook, Youtube, Twitter.

Один із головних наративів, якого намагаються наполегливо просувати – "найбільша загроза для України – це Порошенко, а не Росія". Причому, доносять цю ідею взаємовиключними меседжами. Мовляв, це "президент війни", який наживається на ній, і "бандерівець", як нещодавно його назвав російський пропагандист Соловйов. І в той же час, паралельно, поширюють думку, що президент вже здав країну росіянам і фактично капітулював, я як аргументи наводять "вишки Бойко", співробітництво Банкової з одіозним мером Одеси Трухановим, а віднедавна ще й закриття "справи Кернеса".

Інші приклади – "підвищення тарифів на газ – це злочин проти народу", "реформа освіти перетворює нас на відсталу країну", "бардак і розбиті авто у поліції", "децентралізація – це гроші дали і забрали", "економіка в кроці від дефолту", "офіцери біжать з армії", "реформа охорони здоров’я вбиває українців".

До того ж, Кремль залучається до формування недовіри не тільки до української влади, але й до західних партнерів. Як приклад, максимально "зрадницькі" тлумачення висловлювань Трампа про необхідність повернення Росії до G7 і чуток щодо Криму, а також гіперболізовано "зрадницькі" коментарі щодо зустрічі Трампа з Путіним у Гельсінкі. Візит деяких європейських лідерів до Росії на Чемпіонат світу з футболу і початок будівництва "Північного потоку-2" подаються як нехтування Європою інтересів України та дружба ЄС з Росією.

По друге, російські ЗМІ приділяють велику увагу ситуації в південно-східних і суміжних з Росією регіонах України.

Аналіз російських ЗМІ за липень 2018 року виявив, що найчастіше згадуються, окрім Донбасу та Криму, такі регіони: Одещина, Дніпропетровщина, Запоріжчина, Чернігівщина і Харківщина. Найменше згадуються новини з Хмельницької, Тернопільської і Чернівецької областей, які не становлять інтересу для Росії.

По-третє, репетиції масштабної дестабілізації.

Нещодавні вбивства "атошників" і одночасні напади на активістів у південних регіонах маскуються під внутрішні розборки через бізнес або опозиційну діяльність. Мовляв, "влада вбиває патріотів". Ефект втрати почуття безпеки був більш ніж відчутним – миттєво виросла напруга в суспільстві, яке вимагало від влади швидких розслідувань і термінових відповідей щодо замовників.

Окремої уваги заслуговують останні напади на електрички групи людей у балаклавах, які розфарбовують вагони, кидаються камінням і бризкають отруйним газом у вікна. А також напади на супермаркети підлітків у масках, які не просто крадуть, але й чомусь свідомо провокують охоронців. Незалежно від причетності чи непричетності Росії до згаданих інцидентів, можна не сумніватися, що Кремль буде мати в Україні цілі організовані групи для масових заворушень.

По-четверте, натяки проросійських політиків в Україні на можливе громадянське протистояння.

Придивіться уважно, що говорить нардеп Вадим Новинський: "Якщо розкол буде легітимізовано, велика ймовірність громадянської війни на релігійному ґрунті".

Реальних причин для громадянської війни немає, але такими заявами вимальовується підстава для обґрунтування штучно створених провокацій і сутичок. "Ми ж попереджали", – будуть пояснювати вони роботу Кремля над приготуванням соціального вибуху в Україні.

Враховуючи декілька ознак підготовки Кремля до створення ситуації глибокого внутрішнього конфлікту в Україні, є два основних сценарії розвитку подій.

"М'який" сценарій – провокування Кремлем внутрішнього конфлікту за допомогою інформаційно-психологічного впливу і диверсійно-терористичних акцій. Щоб дезорієнтувати українське суспільство і отримати перемогу для "свого" кандидата спочатку на президентських виборах, а потім привести в український парламент "свою" більшість.

Причому, цей сценарій виключає повномасштабний військовий наступ Росії на Україну, бо це непотрібно. І без цього буде досягнута ціль – достатній контроль над Україною.

"Жорсткий" сценарій – провокування справжньої громадянської війни та введення російських "миротворців" нібито "для запобігання кровопролиття".

Чи здатне українське суспільство зламати плани Кремля, який не полишає надії підкорити собі Україну? В 2014 році це частково вдалося – проукраїнська частина населення мобілізувалася і не дала Путіну реалізувати план "Новоросія" в повному обсязі. Але не факт, що Україна ще раз переживе глобальне потрясіння.

Правоохоронцям слід обов'язково працювати на випередження, а не боротися з наслідками дій Кремля. Громадяни мають об’'єднатися довкола національної ідеї і європейського майбутнього України, а не вестися на отруйно-привабливі лозунги про мир. Лише тоді Україна зможе витримати іспит на дестабілізацію."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...