Російські миротворці готуються форсувати Дністер

Спільні навчання "придністровської армії" та "російських миротворців", котрі тренуватимуться форсувати Дністер і когось штурмувати на іншому березі, мають пропагандистське, а не військове значення.

Конфлікт між Росією та Придністров'ям з одного боку, та Молдовою і Румунією – з іншого, рухається до чергової ескалації, передають Патріоти України з посиланням на Depo.Світ.

Після того, як Румунія заборонила проліт літака з російським віце-прем'єром Дмитром Рогозіним до Молдови, а Росія – вочевидь, в якості рівнозначного заходу, заборонила поставки з Румунії живих свиней, продукції свинарства, а також мисливських трофеїв, стало зрозуміло, що в повітрі запахло загостренням давньої ворожнечі.

Наступним кроком стала демонстрація мілітаризму. "Росія готує таємні навчання на кордоні з Молдовою" – повідомили сьогодні місцеві ЗМІ. Задаючись цілком виправданим, загалом, питанням – чому "легенда" навчань передбачає форсування Дністра і активні дії на іншому березі з використанням бронетехніки?

Зрозуміти інтерес молдовських ЗМІ можна. Відповідно до рішення Стамбульської наради ОБСЄ 1999 року, Росія зобов'язалася вивести зброю і весь особовий склад з території ПМР ще до 2001 року. При тому у Придністров'ї залишились склади з боєприпасами 14-ї радянської армії – частину яких неможливо ліквідувати через те, що термін "зберігання і транспортування" снарядів минув – себто вони можуть вибухнути в будь-яку хвилину. Буцімто для охорони цих складів в Придністров'ї залишилась "оперативна група російських військ". Зі складу якої на основі ротації на береги Дністра щорічно переводиться один мотострілецький батальйон для виконання миротворчої місії на кордоні Придністров'я та Молдови. І от ці частини, які повинні нести виключно охоронно-миротворчі функції, стежачи за складами з боєприпасами і приглядаючи за кордоном, раптом починають "гратися у войнушки".

Причини, через які Кремль хоче нагадати світові – особливо західному – про існування жалюгідних залишків чималої колись радянської армії у Придністров'ї, достатньо прозорі.

По-перше, загострення розвивається на тлі декларації парламентської коаліції Молдови про виведення російських військових з Придністров'я. Депутати закликали Росію виконати врешті-решт взяті на себе 17 років тому зобов'язання, і завершити виведення зброї і військової техніки. Хоча жодних юридичних зобов'язань документ не накладає, товариші з Кремля, здається, образились.

По-друге, армія Молдови впродовж останнього року дедалі щільніше співпрацює зі структурами НАТО, здійснюючи тренування особового складу за західними стандартами. Що викликає у Москві закономірні, хоч і не надто виправдані переживання.

На подібному тлі демонстрація військової сили – це прозорий натяк Кишиневу про те, що збереження геополітичного статус-кво, і відмова від євроатлантичних прожектів – єдиний спосіб забезпечити відносний спокій в регіоні. Простіше кажучи, з боку Росії мають місце дії, навдивовижу схожі на пряму політичну погрозу.

Інша річ, що подібна погроза може мати прямо протилежний ефект. У Кишиневі можуть подумати, що коли шеститисячну армію Молдови трохи переозброїти і натренувати за стандартами НАТО, то 1700 бійців ослабленої і здеморалізованої російської "оперативної групи" вже не становитимуть ні для кого серйозної загрози. І з такою думкою складно не погодитись.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...